112

Ценители се събраха за юбилея ня галерия „Петко Чурчулиев“ ВИДЕО

Юбилейните каталог и филм за 60-годишнината на Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ в Димитровград бяха представени снощи пред ценители и гости от София и Пловдив. 

Каталогът и филмът са продукт на спечелен проект от галерията  по програма „Визуални изкуства 21“ към Национален фонд  „Култура“. В албума е пресъздаден богатият фонд на галерията с неговите автори, събиран през последните шест десетилетия. 

Дизайнер на каталога е известният плакетист и художник Люба Томова, носител на тазгодишната голяма награда от Международно триенале на сценичния плакат в София. Филмът е дело на талантливия хасковски фотограф и кинорежисьор Славян Костов. В него се проследява историята на галерията от нейното създаване до днес в  разговор с предишните уредници, художници, общественици, граждани с отношение към изкуството. 

Авторите бяха представени от уредника на Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ Емилия Стоева. Тя сподели, че работата по този проект й е доставил изключително удоволствие, защото открива по различен начин пред публиката богатствата, които съхранява галерията. 

Сред гостите бяха именити художници и преподаватели като доц. д-р. Ненко Атанасов, ръководител на катедрата „Плакат и визуална комуникация“ към Националната художествена академия, директорът на Исторически музей-Димитровград Антоанета Станчева, дългогодишният уредник на галерията Надежда Стойнева, общественици.

Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ съхранява произведения на знакови художници от 60-те години на XX век до наши дни, богата колекция от театрални плакати от първите биеналета на театралния плакат, проведени именно в Димитровград (1980-1990). Тук се съхраняват някои от първите произведения на концептуално изкуство в България като „Сандъче-картотека`88“ от Недко Солаков.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?