Следвайте ни

Царевицата за Варвара кът на пазара в Хасково

Храната за трите предстоящи големи празника на 4,5 и 6 декември е строго регламентирана, твърди Стефан Стойчев от църковното настоятелство

viber icon
ХАСКОВО, Милена ЛАВЧЕВА

Храната за трите предстоящи големи празника - Варвара, Сава и Никулден – 4, 5 и 6 декември е строго регламентирана, коментира Стефан Стойчев от църковното настоятелство в с. Гарваново. За тези дни народът шеговито казва: “Варвара вари, Сава пече, а Никола яде”.
По стар обичай в деня на света Варвара, който отбелязваме на 4 декември, жените варят царевица в подсладена със захар вода, докато се развари. Към готовата царевица се добавят орехи и стафиди. Вярват, че в зърната й е събрана цялата енергия на слънцето и земята, която дава живот и здраве. Затова всеки, който хапне царевица на този ден ще е бодър и жизнерадостен през цялата година. За празника стопанките месят още медена пита и наливат прясна вода – да е сладък и щастлив живота, коментира Стойчев.
На следващия ден – свети Сава, по традиция се пържат мекици. Те се приготвят от бяло брашно, смляно от последната житна реколта, прясна налята вода и мая. Тестото се измесва по-меко и се оставя да втаса. След това се премесва няколко пъти и от него се правят мекици, които се пържат в слънчогледово олио. Поднасят се с пудра захар или мед. Раздават се на роднини и съседи, с пожелание за благополучие и късмет, уточнява Стефан Стойчев.
На Никулден, в чест на големия светец Николай Чудотворец, християните правят курбан от риба. Жените приготвят рибник. Избират голям шаран или друга едра риба, която се пълни с лук, орехи и подправки, предварително задушени в прясно олио. Напълнената риба се завива в тесто, а после се пече на бавен огън. Заедно с рибника поднасят обредна погача и руйно червено вино.

Царевицата за варене на пазара в Хасково обаче е кът, показа репортерска проверка. Зърнената култура се продава само на две места, като цената й е по 0,70 лв. махалката. Тя трябва да се купи от домакините най-късно днес или в събота, като се вари почти цял ден. На сутринта в неделя, когато е Варвара – да се раздаде. Хората започнаха да купуват царевица за варене отпреди седмица, каза продавачът на хасковския зеленчуков пазар Събин. Според него тази работа не се оставя за последния ден, защото в други години кочаните с царевица свършвали и хората остават без вариво за празника.

Шаранът по специализираните магазини в Хасково върви от 6,50 до 7,30 лв. за кг. По-скъпият е от яз. Кърджали и е гарантирано хубав, твърди търговецът на риба Петър Петров. Живите шарани при него тежат около 2,700 – 2,800 кг, подходящи за пълнене. Скумрията върви от 5,20 до 6,90 лв. за кг. Изчистена пъстърва се харчи по 10,50 лв. за кг. Всеки купува според вкуса и възможностите, но обикновено хората купуват рибата за Никулден в последния възможен момент, коментира търговецът./Марица.бг


Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Доволни ли сте от чистотата в Хасково?