Следвайте ни

Будители честитят на Димитровград 24 май 

viber icon

Общо 18 пана с видни просветители и кирилицата красят колоните на сградите  в централната градска част но Димитровград по повод 214 май. Проектът по  „Будители по булеварда" се реализира за втори път след Деня на Будителите с идеята да повдигне патриотичния си дух. 

Значимо място в проекта е отделено на създателите на нашата писменост Светите братя Кирил и Методий и на кирилицата с откъс от Химна на българската просвета "Върви народе възродени". Пана с ликовете на Константин Преславски, Черноризец Храбър, Симеон Велики, Свети Цар Борис Покръстител, Васил Априлов, Добри Чинтулов, Петър Берон, Добри Войников, Софроний Врачански, Иван Вазов, Христо Ботев, Г.С.Раковски, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски напомнят за просветителското им дело и поздравяват гражданите с предстоящия празник. Сред цитатите са и мъдрите думи на един от най-видните български публицисти и поети Петко Рачов Славейков "Учителите държат бъдещето на народа в ръцете си". 

Идеята "Будители по булеварда" бе реализирана за първи път от община Димитровград по повод  Деня на народните будители - 1 ноември със заявката тя да се развива във времето,  където на колоните на аркадата на централната алея да намират място достойни българи, допринесли за съхраняването и въздигането на българския дух.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?