112

БСП внесе сигнал до прокуратурата за скъпата вода в Хасковска област

Сигнал до Окръжна прокуратура срещу решението на КЕВР за поскъпването на водата в региона внесоха вчера от БСП-Хасково.

 "Предстои сигнал да бъде подаден до Върховна административна прокуратура и до Софийска градска прокуратура. Компетентен да подаде протест срещу решението на КЕВР е Софийска градска прокуратура", коментира адвокат Ина Вескова.

Както вече писахме, ат 1-ви т.м. кубикът питейна вода бе повишен от 3.52 лв. на 4.76 лв. В бизнес плана на ВиК, одобрен от регулатора, е заложено още поскъпване. През 2023 г. – 4.97 лв. за кубик, през 2024 г. – 5.081 лв., през 2025 г. – 5.31 лв. и през 2026 г. – 5.56 лв.

"Наред с увеличението на цената на водата има обезпокоителни факти със загубата по мрежата от 52%", каза общинският председател на БСП  Камен Тодоров. Според неговите изчисления, ако загубите на водата бъдат спрени, цената не трябва да е 4.76 лв. за кубик, а 2.28 лв.

„Изключително сме изненадани, че кметът Станислав Дечев и председателят на ОбС Таня Захариева не поеха тази инициатива да защитят цената на водата и хасковлии да не плащат една неправомерна сума. Сигурни сме, че прокуратурата ще обърне внимание на това което внасяме“, заяви Тодоров.

„Водата в продължение на няколко години беше забранявана за битово-хигиенни нужди, а в същото време ни беше продавана. воден цикъл е решението на проблема“, допълни Тодоров.

"Решението на КЕВР влиза в сила на 10 ноември и дотогава прокуратурата трябва да реагира. От прокуратурата могат да протестират решението за поскъпването на водата пред Административен съд София град, както вече било сторено за област Бургас", уточни адвокат Вескова.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?