112

БСП атакува кмета на Хасково за такса смет 2020, Станислав Дечев: Парите са налични по сметка, ще компенсираме без проблем

Общинското ръководство на БСП-Хасково атакува днес кмета Станислав Дечев и председателя на местния парламент Таня Захариева за надплатените суми за такса смет за 2020 г. Поводът бе решението на Върховния административен съд (ВАС), с което окончателно се отменя решението на ОбС-Хасково за увеличаване на такса смет за 2020 година с 0,5 промила за физически лица и 1 промил за юридически лица.    

„Радваме се, че Административен съд-Хасково и ВАС отмениха незаконосъобразното решение за такса смет в Хасково за 2020 г., за което предупредихме, че не е законно още при гласуването в Общинския съвет.  Общината трябва да върне всички незаконно получени средства на гражданите и бизнеса “, заявиха на пресконференция днес от общинското ръководство на БСП в града. „Г-н Дечев и г-жа Захариева са хората, които трябва да върнат парите на хората и бизнеса“, заявиха Камен Тодоров, Богдан Кирилов и Ина Вескова.

„Надплатените суми за такса смет за 2020 година, която беше обявена за незаконна от Върховния административен съд, да бъдат приспадани от бъдещи задължения.“ Това предложение ще внеса в ОбС“, коментира също днес кметът Станислав Дечев.

По закон общинският съвет трябва да вземе решение в 3-месечен срок как да процедира със сумите, които вече са платени. Най-добрият вариант, според общинското ръководство, е компенсиране по следващите сметки, защото иначе всеки ще трябва да подава заявления, което ще затрудни гражданите, а някои дори можело и да не разберат. „При приемането от местния парламент на компенсиране по този начин, желаещите да си получат надвзетите суми в брой могат да предявят претенциите си по съдебен път“, коментираха юристи пред „Марица“.

Отмененото решение на ОбС-Хасково от Върховния административен съд не се отнася за жителите на „Кенана“, квартал „Остров Куба, уточниха Дечев и Захариева. Градоначалникът припомни още, че увеличението на таксата беше мотивирано с по-високите отчисления, които общините внасят по сметка на РИОСВ.

Шефът на общинската данъчна дирекция Димитър Иванов даде пример, че собствениците на апартаменти над 120 квадрата с гараж във Втора зона около центъра ще получат обратно между 20 – 30 лв. Тези с жилища над 70 квадрата в кварталите „Орфей“ и „Бадема“ – около 11 лв., а тези с апартаменти от 50 кв. м. между 5 и 8 лв. По неговите думи сумите при фирмите също не били големи. Яснота ще има след няколко дни, до когато се очаква от Информационно обслужване да обхванат цялата база данни на общината.

Според Станислав Дечев няма да се отвори дупка в бюджета, защото надвнесените пари за такса смет били налични по сметката за отчисленията в РИОСВ – Хасково и щели да се вземат от там. Очаква се докладната с предложението на кмета да бъде внесена за разглеждане в общинския съвет до края на годината.

„План-сметките на други общини също са атакувани в съда. По тгази на община Хасково за 2021 г. ВАС все още не се е произнесъл с решени. Все още няма произнасяне по казуса и за 2022 г. от Хасковския административен съд (ХАС)“, обясни шефката на ОбС-Хасково Таня Захариева. 

Малко по-късно ХАС изпратиха официално съобщение до медиите, че делото по оспорването на таксата за смет за 2022 г. отново е отложено. Причината е, че не се е явил един от жалбоподателите по здравословни причини. Следващото заседание по казуса е насрочено за 7 декември т.г.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?