25
Следвайте ни

Броят и регистрират дворните кучета в Община Хасково 

Вижте мерките в програмата за намаляване на популацията на бездомните животни 

viber icon

Преброяване и незабавна регистрация на домашни и дворни кучета в града и селата. Масова кастрация на безстопанствените животни с участието на НПО, доброволци и частни ветеринарни лекари. Ваучери за безплатна кастрация на регистрирани кучета на социално слаби стопани. Това са част от мерките, заложени в програмата за намаляване на популацията на безстопанствените кучета в Хасково до 2025. Проектът й (вижте го тук )е качен на сайта на общината, мнения и предложения се приемат до 21 октомври.  След това ще бъде подложена на гласуване в Общинския съвет.

Програмата предвижда още изграждане на приют за животните, контрол над лицата, които развъждат кучета, както и върху хранителната среда – съдове за битови отпадъци, 
които кучетата не могат да отварят и обръщат, редовно сметосъбиране.

Предвижда се също създаване на сайт, който да помогне за задомяване на безстопанствени кучета. Там ще се публикуват снимки и информация на животните, за които се търсят стопани. Към общинския приют ще се определи отговорник за поддържане на актуална информация в сайта и осиновяванията. 
За осъществяване на програмата общината ще работи с неправителствени организации за защита животните и доброволци. Тя ще се финансира от общинския бюджет, дарения, ще се търсят възможности и по програми. 

Факт е, че в много дворове  в града и селата се отглеждат кучета, които не са регистрирани. Напъдени или изтървани животни стават причина за увеличаване на популацията, а за това отговорност трябва да носят стопаните им. Според сега действащата наредба регистрацията и чипирането  кучетата са задължителни,  собствениците дължат годишна такса от 10 лв. Тези, които не са регистрирали животните си вероятно ще бъдат глобени при преброяването.

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?