46

Борислав преби жестоко приятелката си, чака я 2 денонощия да умре в агония

Антоанета опитвала да се защити с ръце, но силните удари продължавали да се сипят по тялото й

До смърт след пиянски запой бе пребита 39-годишната Антоанета Тодорова на 12 януари 2018 г. в Хасково. Срещу по-големия с 23 г. приятел на жертвата - Борислав Вълков, бе повдигнато обвинение за умишлено убийство по особено мъчителен и жесток начин. Мъжът страда от биполярно афективно разстройство, за което е и пенсионер. Драмата се случи в апартамент на петия етаж в блок №2-4 на улица „Щерю Вапцаров“ в кв. „Любен Каравелов“.

Антоанета Тодорова живеела при приятеля си в апартамента му в Хасково. Била безработна. Тя разчитала изцяло на пенсията на Борислав „И двамата пиеха по много и редовно, постоянно се караха, разделяха и сдобряваха“, разказаха запознати с битието на двойката. Особените отношения между двамата - напиванията на Антоанета, а и колебанията в психичното здраве на Вълков довели до промяна в социалното общуване на мъжа. Той рядко се срещал с приятели и познати, не излизал често от дома си, станал затворен и контактувал в по-тесен кръг.

На фаталната дата Димитър Желязков, един от приятелите на Вълков, се обадил на хасковлията и му казал, че ще отиде да го види. След поканата да заповяда Димитър купил пътьом 700-грамова бутилка водка, безалкохолно и плодове. Междувременно още от сутринта Антоанета пиела бира, а до пристигането на госта вечерта ударили и по стотина грама ракия.

След идването на госта той сипал в чашите и водка. Вълков изпил около 150 грама. Към 23 часа Тодорова пуснала музика. Донесла и допълнителна тонколона, за да усили музиката. Борислав се противопоставил, за да не вдигат шум в късния час. Приятелката му се опънала и започнала да го обижда, нарекла го „боклук“. Препирните между двамата продължили, а докато почиствала пода от разсипан тютюн, Антоанета изритала в лицето седналия Борислав, чиято протеза в устата се разместила, разклатили се и няколко здрави зъба.

„Мръсницо мръсна, виж какво ми направи“, развикал се домакинът и отишъл да се измие в кухнята. Там видял, че протезата му е увредена, праснал я ядосано на пода и тя се строшила. Разяреният мъж се върнал в хола, издърпал седналата на дивана Тодорова и я помъкнал към тъмното антре. Там блъснал във входната врата жената. Антоанета паднала на пода, а Борислав се разкрещял да се маха от жилището му и да ходи да спи където иска. После започнал да рита свлечената на пода жертва. Силните удари попадали в главата и лицето на жената. Счупил и едно от ребрата й. Ритал я в корема и по бедрата. Тодорова опитвала да се защити с ръце, но силните удари продължавали да се сипят по тялото й, докато гостът им не усетил побоя и не станал да ги разтърве. „Какво правите, какви са тези работи“, попитал Желязков. „Главата ме боли, нещо ми се счупи“, изстенала от пода пребитата.

Димитър си тръгнал, а малко след това Вълков включил осветлението в коридора, а приятелката му сама се изправила и отишла да си легне. Борислав се върнал в хола, допил си водката и после си легнал сам в друга стая.

На сутринта 39-годишната жена се събудила към 9.30 часа. Тогава побойникът видял съсирената кръв по устните и синини по бузите на жертвата си. Антоанета се оплакала от болки в главата и по лицето. Тя допила остатъка от бирата и легнала на дивана в хола. По обяд казала на Борислав, че й се гади, и продължила да лежи на дивана, а мъжът продължил да пие водка.

Около 17 часа Вълков събудил Тодорова, тя отново казала, че не се чувства добре, повърнала на пода и заспала отново. Четири часа и половина по-късно - в 21.30, Борислав отново събудил Антоанета. Тя едва говорела и то несвързано, издавала странни звуци. Това притеснило мъжа, но той не побързал да потърси помощ.

Това сторил чак 30 минути след полунощ на 14 януари. Той набрал спешния телефон 112, откъдето го свързали директно с хасковската Бърза помощ. „Тука се понапихме и посбъхтахме", казал Вълков на дежурната медицинска сестра. Впоследствие телефонистката обяснила на разследващите, че заради заваляния говор на мъжа, решила, че става дума за пиянска приумица. Медсестрата препоръчала използването на личен превоз или такси до Центъра за спешна медицинска помощ. Борислав пък размислил, че вече е пил, състоянието на приятелката му не позволявало да се движи сама и решил да си легне.

В 8.30 часа на 14 януари Борислав Вълков разбрал, че пребитата от него жена е мъртва

„Състоянието на жертвата продължавало да се влошава, защото от ударите в челюстта й била причинена т.нар. ротационна черепно-мозъчна травма. Тя се характеризира с разкъсване на кръвоносните съдове между малката и до твърдата обвивка на мозъка. Това, от своя страна, довежда до  кръвоизливи и хематоми на различни места в мозъка. Така се стига и до нарастване в налягането на черепната кутия. Дихателната и сърдечни дейности се затрудняват прогресивно. Така жертвата е изпаднала в безсъзнание. Когато колекцията от кръв достигнала критичното ниво от 120 кубични см, регулиращите функции на мозъка били изцяло потиснати. Вследствие на тези фактори настъпила сърдечна и дихателна недостатъчност“, пише в приетата в последствие от Темида експертиза на съдебния патоанатом д-р Христо Еленски.   

Смъртта била особено мъчителна за жертвата, гласи становището на експертизата. Жената изпитвала изключителни страдания и болки от нанасянето на ударите до бавното „потъване“ на съзнанието й и цялостната му загуба. Смъртта не е настъпила мигновено. Тя дошла продължителна и мъчителна, заради бавно развиващия се хематом в мозъка, потискал постепенно дихателната и сърдечната дейност. „Процесът на смъртта е траял повече от денонощие. В този период състоянието на Антоанета се е влошавало прогресивно и мъчително за нея“, пише още в експертизата на вещите лица.

В разширена съдебнопсихиатрична експертиза се отхвърля и възможността Борислав да е извършил смъртоносния побой в състояние на физиологичен афект. Петимата лекари, извършили проучването, потвърдили психичното заболяване на Вълков. Според експертите обаче, към момента на престъплението и впоследствие към момента на извършения от тях преглед Борислав бил в ремисия, което означава, че е осъзнавал действията и постъпките си, за което подлежи и на наказателна отговорност.

Вещите лица са посочили, че между 12 и 14 януари 2018 г. хасковлията нямал качествени изменения в мисленето, възприятията, емоциите и волята, подкрепящи извод за мания или депресия. Потвърждавало се и мнението, че проявената агресия била симптом на волевата неустойчивост и нисък контрол.

10 г. решетки при първоначален строг режим

Процесът срещу Борислав Вълков започна през юни по-миналата година в Окръжния съд на Хасково. На разпоредителното заседание бе обявено, че подсъдимият желае делото да се гледа по съкратеното производство. Вълков се съгласи част от експертите и вещите лица да не дават показания. Темида уважи искането му да бъдат призовани общо 8 вещи лица по две психиатрични експертизи и съдебният лекар д-р Христо Еленски. По преценка на съда в следващото заседание ще бъдат разпитани и четирима свидетели.

Борислав заяви, че не се признава за виновен по предявеното му обвинение. Неговата теза е, че не е имал умисъл да убие приятелката си. Той не отричаше авторството на действията му, описани в обвинителния акт, но твърдеше, че са резултат от афект. Според твърденията на подсъдимия, той бил провокиран от агресивното поведение на  Антоанета. Той изтъкна, че имал частична загуба на спомен за поведението си през  фаталната вечер.

10 години затвор при първоначален строг режим. Това отсъди Темида на първа инстанция на 28 октомври т.г. Заради съкратеното производство магистратите бяха длъжни да слязат под предвидения минимум от 15 години.

„Не се установиха основания за изолиране на Борислав Вълков до края на живота му“, пише още в мотивите на присъдата, която не е окончателна. Тя може да бъде обжалвана и протестирана пред  Апелативен съд-Пловдив.

.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Коментар

Коментар

10.12.2022 | 23:42

Добре, пиещият водка психично болен убиец ще отиде в затвора. Някой ще обърне ли внимание, за това че болницата е отказала медицинска помощ на умиращата жена - телефонистката на бърза помощ “обяснила на разследващите, че заради заваляния говор на мъжа, решила, че става дума за пиянска приумица”.

Отговори
15 0
Котка

Котка

11.12.2022 | 18:10

Мислех, че само аз съм забелязала...но да не забравяме, че 112 в Пловдив се обслужва от кърджалийски кадъни, които си скубят балдърите, докато обясняват, че нищо ти няма.

Отговори
5 0
Гербаджийската марица нищо не пише за протеста днес

Гербаджийската марица нищо не пише за протеста днес

10.12.2022 | 23:02

Докога ще вони тази гербаджийска смрад

Отговори
7 3
Мазгалов

Мазгалов

10.12.2022 | 20:44

Борката- един от първите бракониери на риба.Алкохолът и парите го провалили като човек.Заради бракониерство решил да лежи 3мес.в затвора вместо пробация.Още тогава мисленето му е било неадекватно ,а след затвора още повече.

Отговори
9 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?