Следвайте ни

„Болярово“ и 3 села пестят 82% от енергията за улично осветление 

viber icon

Хасковският кв. „Болярово“ и селата Гарваново, Въгларово и Клокотница ще имат  модерно улично осветление. Това става възможно, след като кметът Станислав Дечев и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков подписаха договора, с който Хасково получава безвъзмездно близо 810 000 лв.  С тях старите осветителни тела ще бъдат подменени с нови LED,  те ще са с дистанционно управление, контрол и мониторинг на потреблението на електрическа енергия, ще се  изградят и инсталации за производство на електрическа енергия за собствени нужди. 

„От 107 общини, Хасково е сред 20-те одобрени за безвъзмездно финансиране, което говори за качествената работа на екипа на г-н Дечев“, коментира зам.-министърът. 

„Когато изпълним този проект ние ще пестим 82 % от енергията за осветление в тези населени места, което се равнява на 629.26 тона спестени емисии СО2/ годишно, а освен това възобновяемата енергия, която ще произвеждаме ще бъде 22 % “, каза кметът Станислав Дечев. Той допълни, че ще  продължи модернизацията на уличното осветление в града и селата се подготвят проекти, с които Хасково да кандидатства по Плана за възстановяване и устойчивост. През тази година по тази линия ще бъдат финансирани около 200 общински проекта.  

Проектът за рехабилитация и модернизация на уличното осветление в „Болярово“ и 3-те села е пряко насочен към над 3 000 жители. Той се финансира от Оперативна програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“. Той се изпълнява в партньорство с норвежкия град Трондхайм. Уличното осветление към този момент е един от големите консуматори на енергия в общината. 

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?