Следвайте ни

Болни от К-19 на домашно лечение: Изоставени сме 

viber icon

Лекуващите се у дома от COVID-19  са изоставени на близките си. Хората се самолекуват, а близките им, карантинирани с тях, са в постоянен страх, че и те ще се разболеят, а не могат да разчитат на помощ от вън. Това разказва хасковлията Анатоли Демиров. 50-годишният мъж е затворен със съпругата си, болна от коронавируса и дъщеря им, от 18 т.м. След положителен тест на съпругата ми, се самокарантинирахме. От вчера обаче в състоянието на жената има промяна, въпреки терапията с  два антибиотика. Дъщеря ни също има симптоми- кашлица и загуба на вкус. Спазвайки процедурата звънях на 112, оттам ни свързаха със Спешна помощ, където прецениха, че нямаме нужда от тяхната помощ. Като прокажени сме. На болната не е направена снимка, не е прегледана от лекар. Разчитаме само на джипито, което  24 часа е на наше разположение, но по телефона. Ако и аз се разболея обаче какво ще правим, ще помогне ли някой, допълва той. 

Според него системата не работи добре и не е в услуга на пострадалите, които изпадат в паника заради безпомощност, неизвестност и липсата на достъп до лекар. На предписанието от РЗИ за карантината, дошло 2 дни след положителния тест, ясно  е посочено какво да не правим, защото ни грози санкция, но не пише на какво можем да разчитаме. Мястото за телефонен номер, на който да звъним, е празно. Това е просто лист хартия, който показва бездушно отношение, допълва Демиров. 

Кой ще ни пазарува храна и лекарства, никой не се интересува от състоянието ни, казва  той. Тъй като е тираджия той е под карантина за втори път за последните 6 месеца. Напредък  в системата липсва. Първия път ме проверяваха всеки ден, въпреки че нямаше болни в къщи, сега имам 2-ма болни и на никой не му пука, казва още той.

Семейството научи от нас, че може да разчита на услуга от общината за покупка на храни и лекарства. Ако поне горещите телефони са посочени на предписанието, това би улеснило затворените у дома, а би им дало и малко повече сигурност. Вероятно липсва връзка  между отделните институции, имащи отношение към ситуацията. За това хасковлията  е сигнализирал всичките, включително  МЗ. Сигналът му е приет под номер 94-6298. Чакаме отговор. 

В Хасковска област към днешна дата на домашно лечение са 1040 души. В болници са 151. 

                                                                             

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (4)

Касаещ

Касаещ

23.11.2020 | 21:05

Да затвориш телефон на Спешна помощ при нужда след Хипократова клетва е равнозначно аз да се кача на 40 тонна кола пиян или дрогиран! А да си Политик избран с 2 кебапчета, бутилка бира и банкнота от 50лв. е = на Ивайло- свинар провъзгласил се за Цар!!

Отговори
4 0
бабината ти трънкина

бабината ти трънкина

23.11.2020 | 14:44

А вие какво искате - докато хората мрат, щото няма кой да ги лекува, тези които са добре и са си вкъщи да ги посещават светила в медицината ли? Това не е сериозно и е прекалено егоистично!

Отговори
0 6
Истина

Истина

23.11.2020 | 14:41

Това е реалноста в п.ървобитната ни държава! Държава без лекари,без никакъв план по време на криза! Държава,управлявана от самозабравили се политици! Оставени сме на произвола! Който има късмет, ще оживее!

Отговори
8 0
Станчо

Станчо

24.11.2020 | 11:16

Напълно съм съгласен. Нямаме никаква визия за бъдеще време,а камо ли за настоящето. Целият т.н." птеход" бе съпроводен с разграбването на държавата от шепа разбойници .Сега се грабят европейски пари.Никой не мисли за обикновения човек. Корупцията е пропила цялата държава.Е, какво искаме да се случи ?

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Тръгвате ли по заведения, ако отворят?