Следвайте ни

Божие възмездие: Стена премаза убиеца на Резата

Бълхи изпохапали криминалистите, докато разследвали как е убит клошарят

viber icon

По обяд  на 16 април 2002 г. в дежурната част на РПУ-Хасково постъпил сигнал от жител на квартал "Ручока" за неприятна миризма от  необитавана къща на ул. ”Оборище” №30.

"Дежурният в Районното ми докладва и аз му разпоредих да изпрати дневния автопатрул, за да провери за какво става въпрос. Там момчетата от охранителната полиция се натъкнали на неприятна гледка - човешко тяло в напреднала фаза на разлагане. 

От опит си знам, а и още помня думите на бай Георги Тишевишки: "На оглед на труп се ходи все едно като на оглед на убийство". Дежурният беше докладвал и на началника на управлението Атанас Ненков. Организирах първоначално служителите от криминална и охраната, които обслужват района на местопроизшествието и заедно с дежурната следствено-оперативна група тръгнахме към адреса. Този район го обслужвах като оперативен работник цели 7-8 години и ми беше познат, но всичко се променя с течение на времето”, разказва Васил Матвеев нова история от богатата си кариера. По това време той беше шеф на криминалистите в РПУ - Хасково.

"Щом пристигнахме на мястото, оставихме първо дежурната следствено-оперативна група да си свърши работа. А в това време момчета, които бяха с нас, търсеха информация от съседи, за да разширим информацията от първоначалния оглед", обяснява дългогодишният криминалист. Той допълва, че малко служители биха издържали на видяното от местопроизшествието. Лицето на разложения труп било почти напълно изядено от червеите.

"Не можехме да разпознаем лицето и да установим самоличността му. И за кой ли път съдебният лекар д-р Христо Еленски ни помогна. От това, което беше останало от трупа, Ицо Еленски забеляза, че му липсва един от пръстите. Тоест става въпрос за стара травма, получена приживе. "Шефе, това е Руси Асенов - Резата, той беше без един пръст", обърна се към мен младши разузнавачът. Ето това е

да си познаваш контингента,

а и не само него.

От тук вече стана по-лесно. Само че извършената аутопсия от д-р Еленски констатира, че се касае за убийство. Цялата дясна половина на лицето била потрошена с крак или тояга. Множество счупени ребра. Смъртта настъпила, след като Резата се задавил от собствената си кръв”, спомня си Матвеев, сякаш огледът е приключил току-що.

Руси Асенов, допълва дългогодишният полицай, бил криминално проявен. "Превърна се в клошар, обикаляше града и си търсеше подходящ подслон. По-късно щяхме да разберем, че скитниците си бяха разделили града на райони. Всеки си знаеше зоната и не влизаше в тази на другите си събратя по съдба. Звучи малко нестандартно, ала такава си беше живата истина", споделя Матвеев.

За разкриването на убийството били ангажирани всички служители на сектор "Криминална полиция" заедно с част от колегите им районни инспектори. Някои от тях започнали да събират допълнителна информация от съседи, собственици на магазини в района, тотопунктове.

Друга група се заела с пълното изучаване на жертвата - начин на живот, връзки и обкръжение, откъде се снабдявал с алкохол, и местата,

където продавал

намерените вещи.

"На първо място сред заподозряните беше Манол Михайлов - Кекето - информацията пак беше подадена от Стойчо Радев. След Кекето по списък се наредиха всички други  известни на полицията клошари", споделя опитният служител на реда и добавя, че това е може би убийството, което най-бързо разкрили.

С усмивка допълва, че покрай разплитането на историята той и колегите му бързо се напълнили с бълхи. „На няколко пъти в криминална идваше да ни дезинфекцира пенсионираният от ХЕИ д-р Братанов", продължава да се подсмихва Васил Матвеев, докато описващият репортер получи сърбеж от лирическото отклонение за бълхите.

Някъде към края на работния ден 40-годишният тогава Манол направил пълни самопризнания. Той разказал пред полицаите, че след порядъчно почерпване с алкохол двама с Резата се скарали. Кекето го набил и го оставил в безпомощно състояние. До този инцидент двамата обитавали изоставената къща. Няколко дни след скарването Михайлов отишъл да провери какво е положението, след като не засичал приятеля си в града. Видял, че Асенов е мъртъв.

Затова пуснал слуха сред скитниците,

че Резата е отишъл в Чирпан.

"Предадохме Манол на следователя, който го качи в ареста. На следващата година Хасковският окръжен съд наложи на Кекето 18 г. затвор.

Така с информацията на младши разузнавача Стойчо Радев беше разкрито за няколко часа едно убийство. Затова не правех разлика между офицери и сержанти в сектора, който ръководех. След години с информацията на друг младши разузнавач щеше да бъде разкрито ново престъпление, извършено с  голяма жестокост и цинизъм", слага точка на този случай той.

След години обаче се случва нещо, което удивлява и полицаите, и населението. Случайност или намеса на провидението станала кончината на земния път на Манол Михайлов - Кекето.

Той е предсрочно освободен от затвора. 17 г. след извършеното убийство обаче Кекето издъхна смазан от рухналата стена на бившето поделение на улица „Ком” в Хасково.

"Какво съвпадение само. Получихме информацията за трупа на Резата на 16 април 2002-а, а на 19 април 2019 г. към 18.30 ч. дуварът прати в отвъдното убиеца. Съдба, не можеш да избягаш от нея. Лишаваш някого от живот и оня горе те наказва", разсъждава криминалистът мистично.

 

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (3)

Тиква

25.04.2020 | 22:17

Ким умрял, сърцето.

Отговори
2 4

Василев

25.04.2020 | 20:36

В ония години се е работило явно и то доста професионално.

Отговори
22 1

Светльо

25.04.2020 | 20:33

Еххх, де да имаше повече полицаи от онова време и сега....

Отговори
17 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде бихте почивали това лято?