25
Следвайте ни

Близо 10 г. след потопа в Бисер, нов старт на дело за трагедията 

viber icon

Делото за потопа в с. Бисер, при който загинаха 8 души и над 50 къщи бяха разрушени, тръгва за пореден път. Днес в Районния съд в  Харманли се проведе  разпоредително заседание, за което са редовно призовани страните по делото и наследниците на пострадалите от престъплението.

Делото е образувано по внесен обвинителен акт от Районна прокуратура – Пловдив срещу бившия областен управител на Хасково Ируна Узунова, че «не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия, организиране разработването на областен план за защита при бедствия, съвместно с централната и местната власт, не е организирала и контролирала изпълнението на превантивни мерки за недопускане или намаляване на последиците от бедствия, не е осъществила необходимата организация и техническа експлоатация на язовир, не е осъществила поддръжка и ремонтно възстановителни дейности на хидротехническо съоръжение». 

Делото  на няколко път тръгва  безуспешно. Последният бе в началото на миналата година. Месеци по- късно съдът го върна на прокуратурата , защото в обвинителния  акт „не са били посочени факти и изложени твърдения относно обективните елементи на деянието. Липсват твърдения и за наличие на причинно-следствена връзка между осъщественото от подсъдимата деяние и настъпилия резултат", гласяха мотивите. 

Трагедията се случи на 6 февруари 2012 г., когато се скъса стената на яз. Иваново, която заля Бисер. През годините роднини на жертвите заведоха дела срещу Община Харманли и ги спечелиха. Администрацията се видя принудена да тегли кредит в размер на 10 млн. лв., за да изплати присъдените обезщетения. 

При предишните опити  за приключване  на делото срещу Узунова, близки на жертвите заявиха, че нямат претенции към нея. А тя -  че не чувства виновна, тъй като е спазвала задълженията си. След трагедията тя бе до хората, за да координира работите по възстановяване на щетите, нанесени в  селото. 

На делото днес бе даден ход, то продължава на 4.5.6 и 7 януари с разпит на свидетели и вещи лица.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Василев

Василев

07.12.2021 | 11:04

Времето лети.Стрелките на часовника за жалост не се въртят назад. Пълното безхаберие в държавата - това е резултатът от случващото се наь всичко около нас.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?