Следвайте ни

Бълхи налазиха Хасково

Специализираните фирми не смогват за ходят по адреси, кръвосмучещите са из целия град

viber icon
ХАСКОВО, Милена ЛАВЧЕВА

Областният град е пълен с бълхи. Кръвосмучещите насекоми скачат по хората от тротоарите по кварталите, има ги в градинките, дори и в центъра на Хасково, алармираха граждани.

Оказа се, че фирмите, които обезпаразитяват не могат да смогнат да ходят по адреси, за да пръскат срещу кръвосмучещите. Бумът на бълхите беше през жегите. Но макар, че вече се прибират да зимуват в пръстта, все още се срещат, каза за „Хасковска Марица” магистър екологът Красимир Ангелов от специализирана ДДД фирма.

Килърите на вредните насекоми признават, че тази година имаше много паразити, хлебарки, бълхи в града, което наложило своевременната им намеса.

Викали са ни да пръскаме по апартаменти в „Орфей”, в мазета в центъра на града, в домове по бул. „Илинден” и в други квартали, каза Красимир Ангелов. Според него причината да има бълхи в града са бездомните котки, които се в последно време се размножиха сериозно. Разпространители са не толкова бездомните кучета, а най-вече котките, категоричен е Красимир Ангелов. От всеки блок се намира по някоя „милостива” лелка, която да храни котетата пред входа, като мисли, че помага. Бълхите са най-малкият проблем в случая. Котките са преносители на много други и опасни болести, защото се ровят по кофи за смет, ядат всякакви разложени боклуци, пъхат се на всевъзможни места, заяви Красимир Ангелов.

Едно животно се нуждае от три неща: храна, вода и подслон. Ако едно от тези неща бъде елиминирано, веригата ще се прекъсне, обясни екологът. Според него можем да си помогнем сами срещу разпространението на бездомни животни и паразити. В случая само трябва да спрем да ги храним по улицата и да не изхвърляме остатъци от храна в кошчетата. Според него може да се помисли за капаци на уличните кошове за отпадъци.

Снимка: Фирмите за дезинфекция, дезинсекция и дератизация в града не смогват да пръскат срещу бълхи по къщи и градинки в Хасково
Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?