Следвайте ни

Бизнесът убеждава ученици да учат висше

Университетски преподаватели с лекции в 3 гимназии  в областта

viber icon

Лекции в ПГМЕ „Стойчо и Кица Марчеви“ и ПГССАТ „Н.Й. Вапцаров“ в Хасково и ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Димитровград изнесоха преподаватели от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Инициативата е част от планираните в подписания по-рано през годината Меморандум за сътрудничество и партньорство между седем големи предприемача в областта и три учебни заведения, съобщи Стефан Димитров, председател на КРИБ – Хасково, който бе и инициатор на споразумението. То цели подобряване на професионалното ориентиране и популяризиране на професиите сред младите хора, както и повишаване на качеството и конкурентоспособността на професионалното обучение в областта на техническите специалности. Самите лекции бяха презентирани от проф. Албена Стоянова и доц. Венелина Попова от Технологичния факултет на УХТ. По интересен начин  те  запознаха учениците с базата, с която разполага университета , със специалностите, които могат да се изучават и тяхното приложение в индустрията. Чрез представянето си преподавателите насочиха децата към възможностите за надграждане на придобитите специалности в по-висока образователна степен, а също така и към възможностите за бъдеща реализация.

„Вашите родители ще бъдат горди с Вас, ако успеете в живота. Всяка година виждаме сълзите от радост в очите им, когато техните деца хвърлят във въздуха студентските шапки и вземат в ръце дипломите си”, каза проф. Стоянова.  Тя изрази надежда, че с много от присъстващите ще се видят отново след няколко години, когато постъпят в УХТ, за да продължат образованието си. Тя изтъкна пред учениците, че са от малкото привилегировани, които имат възможността да се запознат със студентския живот предварително, благодарения на усилията на местните фирми, инициирали меморандума, а именно „Неохим“ АД, „Донидо“ АД, „Каменица“ АД, „Химмаш“ АД, „ПИМ“ АД, „Скаймонт“ ООД и „Стимекс“ ООД.

Диана Димитрова, която е и ръководител „Човешки ресурси“ в „Неохим“ АД обясни на възпитаници на гимназиите, че със завършването на висше образование безпроблемно могат да се реализират на пазара на труда в област Хасково.   

        

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?