112

Безплатно саниране до март 2023 г., след това – с 20% самоучастие

На 100% финансово обезпечаване за саниране могат да се надяват единствено кандидатстващите до март догодина многофамилни тухлени и панелни жилищни сгради. Депозираните след това заявления ще получават 80% покритие на дейностите по въвеждането на мерките за енергийна ефективност. Останалите 20% представителите на етажните собствености ще трябва да съфинансират като самоучастие.

Това стана ясно по време на днешната среща на кмета Иво Димов със служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. С него градоначалникът разговаря в качеството си на зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България. В МРРБ Димов бе с останалите свои колеги от националното сдружение. Днес двете страни обсъдиха ролята на общините в реализирането на процедурата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Очакванията са тя да бъде финансирана от Плана за възстановяване и устойчивост.

За намиране на трайни решения за налаганите финансови корекции по проектите, както и в предвид да се вземат актуалните данни на НСИ за размера на инфлацията, настояха днес кметовете. По време на срещата бе потвърдено, че кандидатстване за т.нар. безплатно саниране ще се допуска при наличието на архитектурно заснемане, технически паспорт на сградата и предварително изготвено енергийно обследване. В тази връзка се коментира, че вложените в за това средства ще бъдат впоследствие възстановявани на сдруженията на собствениците след одобряване на проекта.

Постигане клас „В“ на енергийна ефективност е една от целите на безплатното саниране. Изискванията към сградите, за които собствениците ще имат възможност да кандидатстват чрез общините по места, е да са в добро конструктивно състояние. Условие е и да бъдат проектирани до 26 април 1999 г.

По последна информация, одобряването на насоките и отваряне на процедурата за кандидатстване е предвидено за ноември т.г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?