Следвайте ни

Безценно куфарче с архив на Пеньо Пенев дариха на Димитровград 

viber icon

Архивът на Пеньо Пенев вече е в дом- музея му в Димитровград. Той бе дарен от Георги Джагаров, най- малкият син на поета Георги Джагаров. Предстои архива да бъде обработен и описан.  

Сред документите са предсмъртния бележник на Пеньо Пенев, записки и мн. други. Те са в черно куфарче, завещано  от Пенев на Георги Джагаров с думите: „ За Георги Джагаров, поет-София. СБМ / Куфарът с архивата, която остана ( 1/100) да се предаде на Георги! Ти си поет! Допей моята песен!”

„Тайните в това куфарче не са сензационни, но са достатъчно важни, защото ни дават представа за „недопятата песен” на един рано отишъл си, много талантлив български поет от близкото ни минало.  В това непретенциозно куфарче, с което вероятно Пеньо е пристигнал на димитровградската гара през 1949 година, в което е имало само няколко книги и малко лични вещи, се крие безценно богатство. Тук са предсмърният бележник на поета, култовите „черна” и „зелена” тетрадки, за които знаем от най-известните Пеньови биографи-доц. Любен Георгиев и проф. Митко Иванов, коженият зелен бележник и още няколко непретенциозни „хартиени носители”, както бихме се изразили днес; тук са и множество ръкописи на известни вече публикувани стихове на поета, както и такива, които вероятно щяха да се родят, ако авторът им не бе напуснал този свят, коментира  Живка Шишкова, главен уредник на Дом музей „Пеньо Пенев”.   

Предстои огромна работа по обработката на този архив. Нещата, съдържащи се в него трябва да бъдат прегледани, разчетени (което невинаги е лесно при Пеньо Пенев) и оповестени като съдържание и стойност, допълва тя. 

Безценното куфарче е съхранявано дълги години от съпружата на Джагаров Цвета, която преди месец го отворила със сина им.    Живка Шишкова благодари на Георги Джагаров, който направи всичко възможно, за да стигне до Димитровград този архив, на Марин Кадиев, голям приятел на димитровградската културна общност, който посъветвал проф. Михаил Тодоров да предаде куфарчето на димитровградския музей. 

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?