Следвайте ни

Бежанският лагер в Любимец почти пълен, 500 души има в него 

viber icon

Натискът на границата се е увеличил над 12 пъти за последния месец, а капацитетът на центъра за бежанци в Любимец е почти изцяло запълнен. От 660 места в него, са запълнени 500, което означава, че основната сграда е пълна и вече се настаняват хора във фургони. Това стана ясно при посещението на народните представители от ГЕРБ/СДС Маноил Манев, Христо Гаджев и Александър Иванов в специалния дом за временно настаняване на чужденци.

„Причината да сме тук, а вчера и в центъра в Харманли, е информация и от граждани и медии, че натискът върху българската граница се е увеличил за съжаление от бежанска вълна. Имаме достоверна информация, че това е така, но искаме да се уверим на място. Ако охраната на границата е отслабена, отговорност носи Министерството на вътрешните работи и лично министър Бойко Рашков“, обясни Александър Иванов.

 

„Този лагер и още един са пряка отговорност на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Много пряка и много директна. Той пък е назначен от президента. Те много искат да запазят в тайна колко човека има в лагера, колко мигранти са били настанени през последните 24 часа, до колко капацитетът е запълнен и какво мислят да правят? Те много пазят това в тайна от българските граждани, но тази тайна е толкова очеизвадна за хората, които живеят тук в Любимец и в Харманли. Ние просто искаме официално да ни заявят колко е запълнен капацитетът и какво смятат да правят“, заяви Маноил Манев. 

Важно е и къде са заловени тези хора, влезли незаконно на българската територия. Имаме сигнали, че те са заловени  край Русе, Варна, София и Елин Пелин, което означава, че са минали границата необезпокоявано, влезли са във вътрешността на страната и чак там са били задържани от органите на МВР, заяви Христо Гаджев. По думите му е очевидно, че границата не се пази така, както трябва. 

Маноил Манев обясни, че има входирано парламентарно питане към министъра на вътрешните работи. Гаджев подчерта, че увеличеният бежански поток показва, че се развива каналджийството и някои хора правят пари от тази незаконна дейност, на която очевидно правителството не може или не иска да противодейства. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?