Следвайте ни

Бавно, но трайно! Увеличават се туристите в Маджарово 

Селски къщи за гости ни връщат в близкото минало, няма ни интернет, ни телевизор

viber icon

С всяка изминала година туристите в община Маджарово се увеличават макар и бавно. Все повече са и местата за настаняване. Въпреки, че не може да се каже, че туризмът храни местните както минната промишленост, съществувала до 90-те години на м.в. , не са малко хората, които държат къщи за гости. Те са предимно в селата от общината и повечето не са вдигнати по европроекти. По Нова година дори малкото с. Горно поле рязко се оживи. Местните са едва 40 души,  поне толкова обаче бяха и туристите, решили да посрещнат новата 2020 г. в петте къщи за гости в село. Подобна бе ситуацията и във вече популярните Бориславци, Малки Воден, които са на брега на яз. „Ивайловград“ и където сериозно се строи. 

Освен станалата известна покрай телевизионен формат „Дивата ферма“, в Горно поле има и други къщи. Наследници на имоти са ги превърнали в места за настаняване. Те са истинско бягство от съвременния начин на живот, не само заради руините из цялото село, но защото са като къщите на бабите и дядовците ни, в които няма интернет и дори телевизор. Подобен „комфорт“ е истинска почивка сред природата и селската идилия. 

Къщи за гости в общината са отворили хора, които нямат общо с този край. Преди десетина години семейство от София купило евтина къща в Горно поле, постегнали я. Казват, че няма сила, които да ги върне в шумната столица. Пришълците се чувстват отлично сред малкото си съселяни, предимно възрастни хора. А посетителите са не само от Хасковска област, а от цялата страна. Домакините твърдят, че макар и бавно, посетителите се увеличават, а тенденцията е добра.

Освен природата и спокойствието, туристите идват в тази част на Източните Родопи заради лешоядите, чудните меандри на Арда, както и заради невероятните гледки на скалистия пръстен около Маджарово. Казват, че това е кратер на отдавна застинал вулкан. А над него от години кръжат изчезващи видове като лешоядите. Наричат ги  новото богатство на Маджарово, тъй като да ги гледат идват туристи и учени от целия свят. За популацията на египетските и белоглавите лешояди се полагат огромни усилия и средства. Често могат да се видят с просто около да се реят над скалите, но посетителите могат да ги наблюдават и през тръба от моста до Природозащитния център край града, в който могат да научат и много интересни факти. Центърът обаче бе затворен на 1 януари, въпреки че туристи не липсваха. Той бе създаден през 1994 г. по проект на Българо-швейцарската програма за защита на биологичното разнообразие с цел опазване и съхраняване на уникалното природно богатство в района и днес е може би най- посещаваното място. 

Едва 2026 са жителите в цялата Община Маджарово, според данните на НСИ. В града живеят 613 души. Само през отминалата 2019 г. обаче в общината са се заселили 401 души, а това е истинско демографско чудо по този обезлюдял район. Тъй като напусналите общината са 70,  говорим за положителен механичен прираст. Новодошлите са изселници в Турция, пенсионирали се там, но завърнали се в родните си села, където живеят добре. Другите са хора, ангажирани в дърводобива, които идват с децата си. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?