25

БАБХ пое пълен контрол на границата, нейни служители товарят и разтоварват 

Българската агенция по безопасност на храните пое пълнен фитосанитарен контрол на границата, като ще извършва и съпътстващата проверките товаро-разтоварната дейност. Това стана след като Агенция разшири дейностите си, работата по разтоварването ще се извършва от нейни служители.  

Физическите проверки и проверките за идентичност на граничен пункт "Капитан Андреево" на животни и стоки, които подлежат на фитосанитарен и ветеринарномедицински контрол, както и контролът на продукти от неживотински произход, включително лабораторни изпитвания и анализи, ще се извършват от БАБХ с осигурени от контролния орган съоръжения за разтоварване, отваряне и преглед.

Разширяването на дейността и включването и на товаро-разтоварната дейност, включително и регламент за това се наложи, след като Върховният административен съд (ВАС) излезе с решение, с което връща "Евролаб" като дейност на границата. Съдебното решение се позоваваше на липсата на нормативна и административна регулация за извършване именно като такива дейности.

Частната фирма извършваше контрола в продължение на 10 г., но при правителството на Кирил Петкова  го върна на държавата. Мотивите  бяха, че се ощетява  хазната и се пропускат храни с пестициди. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Какво сега?

Какво сега?

06.08.2022 | 09:02

Локвата пак остава на “Евролаб”,така ли?И това с решение на ВАС?

Отговори
4 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?