112

Арестуван турски полковник в Хасково: Снабдител на терористи ме натопи в убийството на писател

Пенсионираният полковник от турската армия и настоящ адвокат Мустафа Гьокташ заяви днес пред Окръжния съд в Хасково, че е натопен в убийството на интелектуалеца и писател доц. Неджип Хаблемитоглу. Заради изтичането на мярката му за неотклонение „временно задържане“ за срок от 40 дни днес Темида му наложи нова и отказа да го пусне от ареста под гаранция. В 7-дневен срок ще бъде насрочен съдебен състав, който ще разгледа по същество искането на Турция за екстрадиция на 63-годишния мъж. 

Както вече писахме, полковникът е обявен за международно издирване с червен бюлетин на Интерпол след заповед за арест, издадена от Криминален съд – Анкара. Освен обвинението за убийство, срещу Гьокташ е повдигнато такова и за участие в група, планирала престъпления.

„Награждаван съм с 3 медала. Срещу мен няма никакви доказателства, освен показанията на едно лице. Този човек се казва Гьокхан Нури Бозкурт. Той е предател на собствената си държава. Изгонен е от армията, защото бе заловен да доставя камион с боеприпаси на терористичната организация ИШИД, която само в Турция е убила 150 човека и още много повече по света. Кълна се, че нямам нищо общо с убийството, не познавам жертвата, и когато то бе извършено, бях на 560 км от мястото“, заяви в съдебната зала Мустафа Гьокташ.

Той обясни, че не членува в Гюленистка. „Хора на Фетхуллах Гюлен ме пратиха с подправено доказателство в затвора за пет години и половина. Когато неговите съдии бяха отстранени, бях оправдан и освободен. Е, как тогава хем съм членувал в негова група, хем лежах толкова време в зандана“, каза още полковникът. Той заяви, че иска да стане български гражданин. Подал е две молби до ДАБ и президентството за закрила и убежище, които в момента не се разглеждат заради ареста му.

Съдът реши, че 63-годишният турски гражданин трябва да остане задържан под стража до разглеждането по същество на искането за екстрадицията. Определението може да бъде обжалвано пред апелативните магистрати в Пловдив в 3-дневен срок. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?