112

Арестуваха още двама пловдивчани по разследването на наркотрафик за 1.7 млн. лв. в Хасково

Още двама души са арестувани по случая с трафик на кокаин и марихуана за общо 1 751 280 лв. След физическия приносител Маринела Данкина от Перущица днес Окръжният съд в Хасково остави за постоянно в следствената килия 35-годишния Митко Каварджиев е и 34-годишния Петър Балкански. Двамата са родом от Пловдив, но живеят в Съединение.

Обвинението срещу Каварджиев е за подбудител и помагач, че в съучастие с помагача му Балкански накарали с фактически техен микробус Данкина да пренесе от България до Истанбул 47.92 кг марихуана и 3.340 кг кокаин, каза в съдебната зала зам.-окръжният прокурор Делчо Лавчев.

Както вече писахме, дрогата бе открита в тайник с електронна ключалка при проверка на ГКПП Капитан Андреево. При последвалите претърсвания на гаражи на Митко и Петър, които се водят безработни, били открити още два автомобила с подобни тайници, като иззета проба от едното скривалище потвърдила, че там е държан канабис.

Според разследващите случая, срещу Митко Каварджиев имало и внесен обвинителен акт в Окръжен съд – Видин, също за контрабанда на наркотици. Този факт бе представен и днес пред дежурния съдия Красимир Димитров.

„По този случай има внимателно планиране за преноса на наркотици и вероятно участие на още хора. Митко е ходил над 50 пъти в Турция, а Петър 15 пъти. От свидетелски показания и други данни в разследването е изяснено, че първо задържаната по случая Данкина е предавала ключовете от микробуса на същите лица и при други курсове до Турция, и при връщането й в България. Наличието на още 2 автомобила с тайници също е факт за предварителна подготовка и внимателно планиране“, изтъкна прокурор Лавчев пред съда.  

Защитничката на двамата обвиняеми изтъкна пред Темида, че не били ясно описани действията на двамата, довели до повдигането обвиненията срещу тях. Каварджиев и Балкански не говориха пред съда. Двамата само заявиха, че се придържат  към казаното от адвоката им и помолиха за по-леки мерки за неотклонение.

Съдия Димитров обаче счете, че са налице обосновани предположения, че именно двамата са извършители в престъпленията, в които са обвинени, като предвиденото наказание е от 15 до 20 г. затвор. Предвид внесения обвинителен акт срещу Митко във Видин съществувала и реална опасност той да извърши друго престъпление при по-лека мярка.  

Определението на Окръжен съд – Хасково може да се обжалва в 3-дневен срок пред апелативните магистрати в Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?