Следвайте ни

Арестуваха и митничар по контрабанда за 5,08 млн. лв.

viber icon
ХАСКОВО, Марица


Митничар е задържан за 24 часа по случая със заловения тир с 1360 мастербокса цигари "Президен супер лайт", влязъл у нас преди дни от Гърция през ГКПП Капитан Петко войвода. Това съобщи днес в Хасково главният секретар на МВР Георги Костов. Имало съмнения, че инспекторът оказва логистична подкрепа. Заловените папироси за 5 084 000 лв., дължимият за тях акциз е още за близо 2,9 млн. лв., поясни окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов. Той допълни, че в момента за 72 часа и с повдигнато обвинение е задържан 60-годишен шофьор на тир. Освен него за сега за денонощие е арестуван и втори водач на камион. За международно издирване и с предложение за издаване на европейска заповед за арест е чужд гражданин, който не е в страната ни. За национално издирване е и местен играч, намесен в игрите с разпространението на безакцизни цигари.

Доказано е и че ремаркето е напуснало страната ни с един влекач, а се е върнало у нас с друг.

След оперативна информация хасковските антимафиоти от БОП за седмица успели да реализират операцията по разбиването на канала. Според главният секретар на МВР това е било опит да се реанимира стара престъпна схема. Той нито потвърди, нито отрече, че става въпрос за връзка с разбития преди година канал през Капитан Андреево, през който минаваха тирове с цигари за Пловдив, а номерата им бях а сменяни на граничния плац. "Проверяваме всички възможности", коментира Костов конкретен въпрос на "Хасковска Марица".

Според разследващите, в сегашния случай цигарите били обявявани официално за пластмасови профили и капаци. Освен това бил изготвен и фалшив тир карнет. В него пък било обявено, че цигарите са внесени от Турция през Гърция за Румъния. От двете съседни държави по южната ни граница обаче отрекли след официално запитване влекач с такива ремаркета да е пресичал между Одрин и Кастанес. Освен това е изпратено и запитване до румънците има ли поръчка за такъв нос. В открита фактура пишело и че, товарът пътувал от България през Гърция за Турция, обясни и шефката на Агенция "Митници" Розалия Димитрова. Тя допълни, че задържането на инспектора от Агенцията станало, след като станало ясно, че пропуснал на 1 т.м. задържания вече камион без да му направи задължителната рентгенова проверка. При преминаването на тира през скенера, митничарят рестартирал апарата и така не било възможно да се провери каква стока има в ремаркетата. Това водило пък до съмнения, че може отново да са вкарани безакцизни папироси.

Според разследващи заловената стока е предназначена за нашия пазар. Целта била презапасяване заради предстоящото увеличаване на акциза за тютюневите изделия през следващата година.

За сега делото е под наблюдение на Районна прокуратура - Свиленград, но не е изключено впоследствие да премине по компетентност на хасковското окръжно държавно обвинение./Марица 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?