Следвайте ни

Апокалипсис! Това е язовир „Ивайловград“ край Бориславци

viber icon

Апокалиптична е гледката на яз. „Ивайловград“ край маджаровските села Малки Воден и Бориславци. Ръкавът на язовира е пресъхнал, той е като поляна, а от вливащата се в язовира р. Арда е останал само пясък. Тук- там в плитчините има мъртва риба. Мястото е неузнаваемо. Тук риба не може да се лови, затова липсват и риболовците, и останалите туристи.

Това започна още през 2019 г., но такова чудо като сегашното не е било, казва Кирил Митов, който е запален риболовец, има и бизнес тук край язовира. Според него от язовира се изпуска твърде  много вода, което нанася щети и предизвиква социално напрежение.

Рибата умира, а с нея и бизнесът, допълва Васко Шидеров, който има къща за гости и предлага атракции с лодки. Вече нищо няма, казва тъжно мъжът. Край язовира през последните години се появяват все повече къщи за гости и риболовци. Мястото е привлекателно за хора от цялата страна, които прекарват тук дори по месец. Това лято обаче не е така. Няма вода, няма живот, казва Христо.

Ниското ниво на язовира извади на протест днес риболовци и собственици на къщи за гости. Тръгна и подписка, която върви и във фейсбук. В нея над 2 000 души настояват за минимално допустим обем на язовира, за да се запаси рибата и дейностите. Той е най- малкият от  каскадата Арда, която включва язовирите „Кърджали“ и „Студен кладенец“. Те се  стопанисват от НЕК, която периодично ги изпуска, без да се съобразява кога рибата се размножава. Често се налага да спасяваме хайвера, останал на сухо, разказа друг от недоволните.

Според бюлетина на екоминистерството в момента в  яз. „Ивайловград“ има 64 млн. куб. м вода, които са едва 40 на сто от обема му. По- големи са поддържаните обеми в горните два водоема от каскадата. Според властите причина за безводието е пресъхналата река Арда.

Вчера проверка на място извършиха от Басейнова дирекция, от която се очакват предписания за обема на язовира. Хората край него пък се надяват проблемът да намери трайно решение, след като това лято бе пропуснато.

 

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (9)

Василев

Василев

24.08.2021 | 09:08

Вярно е ,че язовирите са построени много години назад във времето.Една част като каскадата от яз.Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград са направени по "други " съображения, кассещи националната сигурност по онова време.А други за ВЕЦ- ове и по- малките за поливанве.И с годините част от тях се занимариха,други взети под аренда .Няма леви,десни ,либерали и всякакви останали с друг цветен оттенък.Има занемаряване на вече постреното и пълна безотговорност и безхаберие.Всичо друго е политическо празнословие.

Отговори
3 0
Нуй

Нуй

24.08.2021 | 08:33

България, била длъжна да дава вода на долните гърци, да си поливат маслините! Там е водата от язовир Ивайловград!

Отговори
2 0
454

454

24.08.2021 | 09:00

Язовира на първо место е за напояване, на 2 за ел.енергия и тогава за всичко останало. Така е по закон и той за това е направен. Там, че някой гледа риба - сатки, бизнес и т.н. ..да си гледа работата.

Отговори
1 0
Антон Петров

Антон Петров

23.08.2021 | 18:38

40% друг път язовира е сигурно на 20% и стига сте лъгали Арда била пресъхнала,реката си е с нормално за лятото ниво.И защо никой не казва каде отива водата,изпуска се за да се продава ток на Гърците и за напоителните им цели!!!

Отговори
7 2
dii

dii

23.08.2021 | 16:37

Много си прост Бай Тошо, ти специално нищо не си направил. Народа ги е направил и измизерствал. В другите страни като са нямали Бай Тошо и седят на тъмно и жадни. Аман от комунистически простотии.

Отговори
10 6
Бай Тошо

Бай Тошо

23.08.2021 | 19:11

Специално за теб тъпако, България е единствената държава в света направила 3 хил. язовира без външна помощ, благодарение познай на кой?

Отговори
3 3
Бай Тошо

Бай Тошо

23.08.2021 | 19:16

Сега уж като не гладуваш (тук всички ти се смеят) , какво направихте ненормалник?

Отговори
1 4
Бай Тошо

Бай Тошо

23.08.2021 | 15:47

Аз направих всички язовири, а последните години вие другари "демократи", колко направихте, като се изключи "хидроинженера" философ от ДПС?

Отговори
19 12
Aз, Аз, Аз, Аз това направих, Аз ви дадох...

Aз, Аз, Аз, Аз това направих, Аз ви дадох...

23.08.2021 | 16:57

Много напомняш за един дето все с чужда пита помен прави..АЗ, АЗ, АЗ...

Отговори
8 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?