112

Апелативният съд не пусна от ареста издирвания за убийство в Турция полк. Гьокташ

Издирваният от Турция за убийство полк. Мустафа Гьокташ остава в килията. Това реши окончателно Апелативният съд в Пловдив и след протест на прокуратурата отмени определението на окръжните магистрати в Хасково, с което мярката за неотклонение на 63-годишния мъж бе променена от „задържане под стража“ в „домашен арест“.

Прокуратурата протестира и решението на Окръжен съд – Хасково, с което бе отказано искането на Турция полковникът да бъде екстрадиран в родината си. Така той ще остане в килия до окончателното произнасяне на апелативните магистрати да бъде или да не бъде предаден на Турските власти.

Офицерът е обявен за международно издирване с червен бюлетин на Интерпол след заповед за арест, издадена от Криминален съд – Анкара. В родината си Гьокташ е с обвинения за убийството на интелектуалеца и писател доц. Неджип Хаблемитоглу, а също и за участие в престъпна група. Самият Мустафа твърди, че е натопен. Той отрича да има каквато и да е връзка с екзекуцията на Хаблемитоглу.

Мярката за неотклонение на Гьокташ бе променена в домашен арест, след като пенсионираният военен и настоящ юрист получи сърдечна криза след съдебно заседание в Хасково и бе откаран на носилка с линейка в местната кардиология. Впоследствие назначената съдебномедицинска експертиза се произнесе, че Гьакташ не може да бъде лекуван в килията.

„След като се запозна с материалите по делото Апелативният съд прецени, че здравословно състояние на Мустафа Гьокташ не е пречка да пребивава в условията на ареста и го остави с мярка „задържане под стража“, пише в окончателното определение на магистратите от Пловдив.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?