Следвайте ни

Криминалист: Апаш закла двама охранители заради туба бензин

viber icon

Жестоко убийство потресе цяло Харманли през пролетта на 1996-а. Жертвите са 26-годишният Антон Петков и 23-годишният Димитър Шопов. Те издъхнали след пробождания с нож. За разкриването на престъплението съдействали много жители от града на Белоногата, включително и голяма част от местния криминален контингент.

„Помня този случай, сякаш е от вчера. Беше неделя, 5 май 1996 г. Рано сутринта бях уведомен от дежурния по РДВР, че в Харманли са убити двама младежи пред блок №9 на тамошната улица „Сакар планина”, разказва поредната история от богатата си кариера криминалистът Васил Матвеев. По това време той е шеф на групата за разкриване на тежки престъпления в Регионалната дирекция на вътрешното министерство в Хасково.

„Тръгнах с тогавашния съдебен лекар Жоро Стефанов, в другата кола бяха началникът на служба „Полиция” в РДВР Георги Антонов и Вальо Мишков от научно-техническата лаборатория (НТЛ). Местопроизшествието бе запазено от колегите”, споделя Матвеев.

Огледът извършил лично опитният шеф на следствието в Харманли Димитър Грозев. „Отлично си свършиха работата и местните момчета от НТЛ начело с Людмил Коджаниколов и колегата от Хасково Мишков. Здраво работеше и целият състав на местната криминална, водени от Тодор Колев и Васко Сидеров. Началник на Районното беше Господин Дамаков. Работата ни координираше тогавашният окръжен прокурор Петър Мидов, който също беше на местопроизшествието”, връща се 24 г. назад във времето опитният полицай.

Фактическата обстановка била следната - около 2.55 часа Антон Петков и Димитър Шопов се прибирали по домовете си. 26-годишният Антон живеел в жилищната кооперация на „Сакар планина”№9, а 23-годишният Димитър в съседна къща зад блока. След като се разделили, Митко видял няколко души да точат бензин от паркиран автомобил. „Какво правите, бе”, извикал им той и тръгнал към тях. Посегнал с крак да направи удар от каратето, но бил наръган с нож в крака. Младежът извикал от болка. Така го чул приятелят му Антон, който се притекъл на помощ. Същата съдба обаче сполетяла и него.

„На аутопсията, извършена в Харманли от д-р Стефанов, присъствах лично. Това, което ми е останало в паметта, са дълбоките порезни рани - до кокал и на двамата. Имаха многобройни прободни такива. При едната от тях острието беше преминало през лъчевата кост и пронизало сърцето”, обяснява началникът на групата за разкриване на тежки престъпления.

Криминалистите започнали да проверяват точно какъв нож е използван. Кървавата случка се разиграла за броени минути. Около 3 ч. бил подаден сигнал в дежурната на РПУ - Харманли, след около пет минути дошъл нощният автопатрул. А  към 3.15-3.20 часа разследващите с оперативния дежурен Васко Сидеров започнали да сглобяват пъзела.

„Местните момчета от криминална полиция бяха обходили апартамент по апартамент, къща по къща, човек по човек, за да получат някаква информация, свързана с двойното убийство. Бяха издирили човек от блока, който станал пряк свидетел на случилото се. Мястото обаче не било осветено, видял само силуети и чул разменени реплики”, продължава да разказва Матвеев.

Свидетелят запомнил, че след убийството двама се изнесли към комплекс „Гергана” и свили по улица „Арда”, а третия - в обратна посока към културния дом. На местопроизшествието зарязали туба за бензин в домашна торба от плат.

С една дума, обобщава криминалистът, Димитър се натъква на лица, правещи опит да крадат бензин. Често преди това на него или на съседите му задигали части и вещи от леките коли. „Това най-вероятно е провокирало вниманието на комшиите да гледат от терасите дали отново някой не им пакости. При разбягването на крадците се чула и репликата „Абе, луд, какво направи?”. На местопроизшествието бе открита следа от маратонка „Ромика”, щрихова опитният криминалист още части от разследването на кръвопролитието.

Повече от седмица шефът на групата „Тежки престъпления” отивал всеки ден от Хасково в Харманли и заедно с местните си колеги работили по случая.

„Оперативната разработка бе открита от Васко Сидеров. Основната версия си остана, че евентуалните извършители са лица, извършващи кражби на части и вещи от МПС, и гориво от возилата. Убитите момчета бяха охранители, а отделно с това са и спортували. Свестни. За едното се бе установило, че дни преди това е пътувало до ЮАР, та тази версия също беше проверена и изчистена. Жителите на града бяха потресени от случая и с готовност съдействаха, а освен това и част от лицата от криминалния контингент имаха готовност да помогнат. Всичко това беше установено от оперативния състав на районното в Харманли”, подчертава Матвеев.

Година и 40 дни след двойното убийство Сидеров получил оперативна информация за евентуалния извършител на жестокото престъпление. Началник на Районното вече бил Сашо Димитров, впоследствие и началник на РЗ „Полиция” в РДВР. „А Васко Сидеров вече бе станал началник група „Криминална”. Заедно с шефа на местното следствие Грозев приложили оперативна комбинация или по-точно, както той се изразява „полицейска хитринка”, приближава се Матвеев към развръзката.

Решили да задържат убиеца, ала по друг повод. Естествено запознали и прокурор Тереза Скорчева, която с постановление задържала заподозрения. Междувременно Васил Сидеров получил и втора информация за един от групата. Докато началникът на криминалистите в Харманли бил на курс в Пазарджик, обадил му се следователят. Магистратът съобщил, че задържаният заподозрян Иван Станев иска да говори с него. Харманлийският криминалист веднага се прибрал в града на Белоногата. Вече имал информация, че със Станев били съучастниците му в кражбите Дойчин и Борко. И тримата местни.

„Иван се правил на улав при разговора със Сидеров, като темата за убийството въобще не била засягана. В килиите за дребно хулиганство били задържали и Петър - брат на Дойчин, а малко по-късно и самия Дойчин. При проведени разпити колегите успели да пробият Дойчин, който направил пълни самопризнания и обяснил къде е скрит ножът, с който е извършено убийството. Прокурор Скорчева лично присъства на обиска в дома на Дойчин. Първоначално баща му отричаше, но накрая ни показа оръжието на престъплението. Беше скрито на тавана на къщата”, спомня си хасковският криминалист.

Ножът бил двуостър. Интересна подробност е, че след убийството е бил изкаран за продажба на пазара в Харманли. При продажба това щяло да затрудни изключително разследващите.

След изземването на оръжието завели Иван Станев за разпит при следователя Грозев. Ножът бил поставен на бюрото му, а заподозреният нямало къде да мърда и направил самопризнания. Той разказал, че в деня преди убийството в с. Остър камък заклали агне в къщата на Дойчин за предстоящия Гергьовден. Колачът бил Иван. После с двамата си авери се прибрали в Харманли. Нямали бензин, за да се върнат на 6 май до Остър камък и решили, както неведнъж, да източат от някъде.

„Така колегите от Харманли разкриха това тежко престъпление. Заслугата си е на Васко Сидеров. Независимо че са минали много години оттогава, от съображение за сигурност спестявам някои неща. Държа още веднъж да подчертая за прекрасното взаимодействие между полицията, следствието и прокуратурата в Харманли за разкриването на това кърваво престъпление”, говори с уважение Васил Матвеев. 

През злокобния май 1996-а: Застреляха трима полицаи, а министърът пийваше с манекенки 

Погребението на убитите охранители било филмирано от НТЛ на РДВР - Хасково. „Този случай съвпадна с убийството на колегите в столичния квартал „Люлин", където на 3 май с.г. бяха застреляни Красимир Трошанов и Йордан Бинев от РДВР - София и Ангел Ангелов от 9-то РПУ. Спомням си това, защото в понеделник - на 6 май, на оперативката при директора се поставиха задачи за изпълнение и в тази насока”, споделя Васил Матвеев.

Тогава убийството на тримата полицаи потресе България и коства оставката на вътрешния министър Любомир Начев, който беше сгащен вечерта след злокобното убийство да пийва в компанията на манекенки.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Георгиев

Георгиев

26.05.2020 | 11:39

Митю Бойчев се опита да ги очерни в началото на 90- те,но не успя и си отиде тихомълком от системата. Бяха много добър екип криминалистите в Харманли.

Отговори
6 0
Василев

Василев

26.05.2020 | 09:13

Тодор Колев,Васко Сидеров, Варналиев,Господинов - все криминалисти с опит по онова време.Браво на Вас колеги.

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?