25

Антрополози изследват какъв човек е бил погребан в гробницата край Текето 

Работата по гробницата в с. Текето продължава. Екип, в който участват и студенти от художествената академия, ще се опита да възстанови частите от декорацията на тракийската гробница в Текето, съобщиха от Регионалния исторически музей. Фрагментите ще  бъдат изложени в музея.

Припомняме, че иманяри са унищожили стенописите, археолозите попаднаха на фрагменти от тях. 

От падналите фрагменти от стенната рисувана мазилка са взети проби, които са изпратени за анализи в лабораториите в институтите по физикохимия и органична химия към БАН. Те ще дадат информация какви свързватели и видове пигменти са използвани за стенната декорация на интериора на гробницата. Това ще подпомогне изясняването на техниката на изписване, както и самия реставрационен процес.

Макар и не много на брой откритите находки също ще бъдат подложени на консервация и реставрация. Особено важни сред тях са фрагментите от пластичната ризница и нагръдник, подобни на които са открити само на още три места в Тракия. Надяваме се, че реставраторите ще съумеят да възстановят в максимално близък до автентичния вид тези важни части от снаряжението на погребания в могилата тракийски аристократ, допълват от музея. 

От понеделник започват работа и антрополозите. Тяхната нелека задача е да определят пола, ръста, възрастта, преживените заболявания, патологии и други характеристики на човека, за когото е изградена тази представителна гробница.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?