Следвайте ни

Антонио Кръстев изографисан на къщата му в Иваново 

viber icon

Загиналият наскоро в автомобилна катастрофа Антонио Кръстев е изографисан на къщата му в  харманлийското с. Иваново. Творбата е дело на художника Пенчо Лозанов, който нарисува легендата на свръх тежката категория в щангите  в  мига, в който хасковският щангист вдига рекордните 216 кг в движението изхвърляне, на състезанието в чешкия град Острава на 13 септември 1987 г.  Именно този от петте световни рекорда на възпитаника на Иван Абаджиев остава 30 г. на върха на тежката категория 110 плюс килограма. Рекордът  е изравнен на Олимпиадата в Лондон, а на следващата година 2017 е подобрен от грузинецът - Лаша Талахадзе, който вдига на Европейското първенство - 217 кг. а след години и 220 кг.

Срещу уловения в момента на вдигане на рекордната тежест Антонио е нарисувана и Статуята на Свободата, като олицетворение на сбъднатата му американска мечта. Щангистът е изографисан на фона на българския флаг.

Преди години, при едно от редките си завръщания в България, живеещият в Щатите Кръстев закупува старата каменна къща в съседство с родния дом на Лозанов в Иваново. Кръстев споделял на своя комшия, че иска да запази имота в автентичния му вид и да прекара старините си в спокойствието на селската идилия. Роденият и израснал в Хасково състезател направил ремонт на къщата и планирал в края на това лято да си дойде в България и да продължи с ремонта ѝ, за да стане годна за обитаване. Обявеният за "Най-силният човек на планетата" според признанието на американското списание "Пауър лифт", планирал да се завърне за постоянно в родината си в края на юли, но за съжаление автомобилна катастрофа на 9 юли тази година в Минеаполис, прекъсна живота му на 58- годишна възраст.

Пенчо Лозанов и други негови съселяни смятат  да подемат инициатива и да предложат Антонио Кръстев за почетен селянин на Иваново, за да му отдадат почит и уважение. Идеята в момента се обсъжда и е на път да бъде внесена в Общинския съвет на Харманли. 

Художникът, зевзек, който е изографисал много църкви, параклиси, се изяви преди пет години и в центъра на Хасково, където изрисува ликовете на Васил Левски и Георги Аспарухов на фасадата на сградата на бившият КДК, където сега се намира фенклубът на привържениците на столичния ЛЕВСКИ – „Непримиримите – Синьо Хасково”. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?