25

Английският най- предпочитан език на матурите, резултатите все по- слаби в Хасковско

Английският е най- предпочитаният сред  чуждите езици от дванадесетокласниците на  държавните зрелостни изпити, но резултатите от нето са все по- слаби.  Значително по- слаб е бил средният резултат в Хасковска област през т.г. в сравнение с м.г. Освен това тазгодишният е по- нисък от средния за страната. Това показва анализ на ИПИ, който продължава с представянето на резултатите от различни държавни изпити на общинско ниво.

Средният резултат по английски език за страната е „Много добър“ (4,91), което е понижение спрямо оценката от миналата година – 5,17. В Хасковска област за т. г. той е 4.50 , а миналата е бил 5.28 т.е. бил е над средния. В анализа на ИПИ не се посочва причината за по- ниските оценки, но вероятно тя се крие в дистанционното  обучение, от което учениците изгубиха не само знания, но и навици. 

Броят на явилите на матура по английски в страната е  11 790, което е над една четвърт от всички завършващи. Интересът към останалите чужди езици е доста по-слаб, което би могло да се обясни с факта, че те се изучават задълбочено в доста ограничен брой училища в страната.

Резултатът по фрески език в областта е 4.61. 

Резултатите от матурите по чужди езици не са особено изненадващи предвид структурата на учебните програми у нас. Английският език, който се изучава сравнително интензивно в повечето училища, при това за продължително време, и който е силно застъпен в медийното съдържание, консумирано от учениците, се оказва най-предпочитаният предмет за избираемия държавен зрелостен изпит, а оценките са сравнително високи. От друга страна немският, френският и испанският език имат силно присъствие в ограничен брой учебни заведения и съответно биват избрани като предмет за втора матура от малко на брой ученици, предимно в големите градове и най-вече  - в столицата, се посочва в анализа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?