Следвайте ни

Ангели с цървули в иконостаса на църква в Харманли 

viber icon

Единственият по рода си иконостас с вплетени в него, освен църковни сцени и местни фолклорни мотиви се намира в църквата „Св. Иван Рилски“ в Харманли. Забележителни са и ангелите в иконостаса, изобразени с типични български цървули. Храмът по архитектурния си вид наподобява умалено копие на храма „Св. Александър Невски“ в София е и представен в рубриката на областна администрация „Люболитно от областта“.

Църквата „Св. Иван Рилски“ или „Новата църква“, както е известна в града на Белоногата, е построена през 1938 г. по инициатива на свещеника Димитър Сотиров и се реализира със съдействието на местните граждани и християнското дружество в Харманли.

През 1937 г., когато църквата е почти готова, започва изработката на необикновения иконостас. Идейният план за създаването му е на видния общественик от Харманли, адвокат Марко Сакарски, който е бил активен участник в обществено-политическия и културно-просветния живот в харманлийския регион, както и Народен представител в 25-то Народно събрание. Той е осъден и убит от Народния съд на 1 февруари 1945 г. Под негово въздействие младия майстор-резбар Петър Кушлев, на който се спират от настоятелството, променя част от първоначалния си проект и внедрява в него нови елементи, които са извън канона на православната църква, но характерни за района на Харманли.

В дърворезбата на иконостаса биват вплетени исторически събития и дати, като заклеването на въстаниците на Оборище от поп Грую Бански, покръстването на Българите от цар Борис I,  посичането на патриарх Ефтимий и други. 

От местното народно творчество дърворезбованият иконостас съдържа човешки фигури на мъже и жени, облечени с национални носии. Пресъздадена е и легендата за извора на Белоногата, увековечена от Петко Славейков, както и легендата за идващия всяка година елен в местността „Илинден“ край Харманли. На него са резбовани плодородните лозя на региона, както и растителни и животински видове, характерни за местността. 

Силно впечатление правят и колоните в двете страни на притвора, които олицетворят пътя на доброто и злото в човешкия живот. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?