Следвайте ни

Алпинистът-веган Атанас Скатов покорява 3 осемхилядника за 23 дни

Всяка минута от изкачването на върхове е много рискова, твърди българинът, който по чудо се спасява, висейки на ледена отвесна скала заради замотан шерп на Анапурна

viber icon
ХАСКОВО, Милена ЛАВЧЕВА

Алпинистът д-р Атанас Скатов, единственият веган в света, покорил връх „Еверест” гостува за първи в Хасково. В зала „Знание” пред съмишленици, симпатизанти и приятели от града той разказа вдъхновяващи истории от живота си. Както и за неограничените човешките възможности и за това как може да се постигне всичко, към което човек се стреми.

38-годишният алпинист е роден в гр. Сливен. От 5 години той не вкусва храна от животински произход. От тогава започва да се занимава активно със спорт, в това число туризъм, алпинизъм, катерене, колоездене, плуване, йога, бягане, ски, танци и др. Преди 2010 година не съм имал контакт с планината, дори не съм бил турист, каза за „Хасковска Марица” Атанас Скатов. А преди 2012 година не бях участвал в спортно състезание, както и повече от 15 години не бях спортувал. Така, че 5 години са много за човек, който преди това не се е занимавал със спорт, добави алпинистът.
От 2012 г. досега алпинистът успява да изкачи скоростно 7-те най-високи върхове на България, първенците на Африка, Европа, Южна Америка, Азия, Австралия и Океания и Антарктида и то като веган. Достига до 6900 м. на връх Ленин в планината Памир.
На 24 май 2014 г. Атанас Скатов изкачва Еверест, висок 8848 м. по северния ръб от Китай в състава на международна експедиция. Така той става 13-ият българин и първият веган в света, който стъпва на най-големия връх на планетата. Стоях на него около 20 минути, през които си мислех за слизането, защото то е по-трудно от качването, сподели Скатов. Българско знаме не забих, защото вятърът там е много силен и щеше да го отнесе, с което ще се замърси и природата, обясни алпинистът.

На 1 октомври 2015 г. стъпва на връх Манаслу, висок 8165 м. Това е и дебютната експедиция на Скатов от най-новия проект за „Скоростно изкачване на 14-те най-високи върха на планетата над 8000 метра височина без консумация на храна от животински произход“.

През пролетта на 2016 година българинът участва в 3 експедиции за изкачване на върхове над 8000 метра преди мусоните. На 1 май т.г. покорява трудният за преодоляване връх Анапурна, висок 8091 м. При него повече са жертвите, отколкото хората, успели да го изкачат, каза Скатов. На 15 май достига 7900м на връх Дхаулагири (8172м), но поради лошо време се връща в Базовия лагер. На 23 май Атанас Скатов изкачва връх Макалу - 8463 м, като цялата експедиция се е провела само за 4 дни с една нощувка на Базовия лагер.

Само 2 седмици след завръщането си от Хималаите, на 15 юни Скатов замина за Пакистан за изкачване на Гашербрум 1 и Гашербрум 2. Аклиматизацията мина добре и всичко вървеше по план, но поради обилни снеговалежи, взех решение да преустановя изкачването на върха поради голям риск от падане на лавина, разказа той.
Така той успява да участва в 4 експедиции над 8000 метра за 3 месеца и в 3 експедиции на 8000 метра за 23 дена на веганска диета.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Д-р Атанас Скатов,
Алпинист,

Интервю на
Милена ЛАВЧЕВА
-
-Наско, любопитно ми е, как така без да си спортувал преди това, реши да се ориентираш към планината и още повече да покоряваш най-високите върхове на планетата?
-Така се случи. Преминах трасето КОМ-Емине през 2010 година, което беше едно мое желание още от ученическите години. Но не предполагах, че толкова много ще ми хареса. И така се запалих по планината.
--Без предварителна подготовка?
-За това не трябва предварителна подготовка. Просто трябва да имаш здрави крака да вървиш 16 дни от сутрин до вечер. Аз явно имам (смее се).
-Колко върха досега си качил?
-Не ги броя. Но съм качил почти всички върхове в България. Качил съм 6 континентални първенци, 4 осемхилядника. Даже тази година участвах в изкачването на три осемхилядника за 23 дни, което не е правено от друг българин до момента. В световен мащаб са го пробвали 2 или 3-ма човека.
- Кои са тези три върха?
-Анапурна, Дхаулагири и Макалу и трита в Хималаите, Непал. Като Анапурна и Макалу ги качих до най-високата точка, докато при Дхаулагири стигнах до 7 900 м, но се върнах, защото много се развали времето. Трябваха ми още два часа да ги кача, но там е така. Независимо от желанието и подготовката, планината диктува.
-Как реши да станеш веган?
-Това е един експеримент. За мен е важно да се разбере дали един човек може да живее нормално и в същото време да се нотаварва максимално физически и психически. Затова избрах височинния алпинизъм. Иначе то е една дълга метаморфоза и в крайна сметка избрах този начин на хранене, който е и начин на живот, защото е екологосъобразен. Веганите най-малко замърсяват планетата. Защото един килограм месо, за да дойде в чинията, става с 18 хиляди литра вода. А след това от животновъдството замърсяването е огромно. 60% от разрушаването на озоновия слой става от метана, който произвеждат животните при храносмилането си. Животновъдството най-много замърсява планетата. И всеки смята едва ли не, че водата е безплатна.
-Това ли те мотивира да станеш веган – опазването на планетата?
-Естествено. Това за мен е най-важното. Тази природа трябва да остане и за поколенията, за нашите деца. А не да унищожим за 50 години планетата. Трябва да мислим за нея, трябва да е устойчиво, всичко което правим. Така съчетах веганството с алпинизма.
- Кой връх от всички покорени от теб ти беше най-труден?
- Анапурна. Защото е много труден връх. Падат много лавини, има цепнатини, много отвесни, ледени стени стотици метри. И трябва да се бориш не само да се качиш на върха, но и да оцелееш. Самото слизане от върха е също много трудно.
- Сам ли катериш?
- По принцип от България тръгвам сам, там, на място си наемам партньор. В случая – в Непал, понеже повечето осемхилядници са там. Има и в Пакистан и в Китай. А партньора се намира чрез специализирани фирми като пристигнеш на място. Така или иначе трябва да се включиш в някоя експедиция. Не можеш да отидеш самичък. Трябва да има организиран базов лагер, готвач, палатка. Не може от тук да вземеш за два месеца храна или от там да си я купиш.
- Какво е усещането като се качиш на „Еверест” и погледнеш земята от покрива на света?
- Гледаш като слизаш надолу да не стане някоя беля. Върхът е качен, като се върнеш обратно в базовия лагер. В интерес на истината най-много хора загиват на слизане. Слизането от върха е доста по-бързо, но вече има фактора умора, на връщане си много, много изморен и тогава може да направиш някоя грешка.
- Конкретно „Еверест” колко време ти отне да го изкачиш?
- 52 дни ми отне.
- При каква температура?
- Различно е. На базовия лагер през деня е винаги плюс, през нощта температурата е под нулата. На самия връх е около минус 30 градуса. Температурата не е проблем, важна е скоростта на вятъра.
- Колко време остана на самия връх „Еверест”?
- Около 20-25 минути. След върха, същия ден слязох разстоянието, което качих за последните три дни качване. Защото най-важно е след върха да слезеш на по-ниско, където има повече кислород.
- Ти си изкачил „Еверест” без кислород?
- Не, ползвах кислород, но на половина по-малко от нормалното количество, което ползват алпинистите. Така реших. Дори по едното време мислех да пробвам без кислород, но видях, че е много трудно и не си заслужава. Все пак пробвам нещо, което за първи път се прави в света – без животинска храна.
- Какъв е настоящият ти проект?
- Да качвам най-високите върхове на планетата – 14-те осемхилядници. Досега съм минал 4.
- Кой е следващият?
- Живот и здраве, ще решим на пролет.
- Имал ли си много рискова ситуация при качването на върховете, при която ти се струва, че всичко свършва?
- Постоянно. Почти на всички места е имало такива ситуации. Най-много ситуации имаше на Аннапурно. Защото е много опасно. Имаше един шерп, който се беше омотал във въжетата, на една ледена стена и не може да продължи нито нагоре, нито надолу. Час и половина висяхме на ледената стена, замръзнахме, а можеше и да паднем, да се убием. Всяка минута е много рискова.
- Как приемат семейството ви вашето хоби.
- Подкрепят ме. Който е с мен, ме подкрепя.
- Как стоят нещата с финансовата част на изкачването на върховете по света, необходими ли се много средства?
- За да изкачиш даден връх се плаща. Специално експедицията на „Еверест” струваше 25 хиляди долара, което е най-евтиното. За да влезеш в парка и да изкачиш върха се заплаща по 11 хиляди долара на човек. Една експедиция на „Еверест” върви по 40, 50, 70 хиляди долара. Аз го правя възможно по най-евтиния начин. Разрешителното да изкачиш най-високия връх на планета по принцип е най-скъпо.
Значи ловеца отива на лов и плаща 50 хиляди долара, за да убие лъва, защо да не дадеш 10 хиляди долара да изкачиш „Еверест”? Аз познавам хора, които ходят по сафарита и оставят по 200 хиляди долара на година за да убиват животни./Марица.бг

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Доволни ли сте от чистотата в Хасково?