Следвайте ни

Александър Паскалев сред създателите на туристическото дружество в Хасково 

viber icon

Десетият брой на Сборник Тракия излезе от печат. Той е издание на хасковския филиал на Тракийския научен институт, а в него място са намерили статии и студии на няколко автори, сред които Стоян Райчевски, проф. Светлозар Елдъров, доц. д-р Георги Граматиков и др. 

От новото издание научаваме, че хасковското туристическо дружество „Родопски турист“ е сред първите в страната. Основано е само 5 г. след началото на туристическото движение у нас, поставено от Алеко Константинов през 1895 г. Сред учредителите на хасковското е книгоиздателят, тогава още учител, Александър Паскалев. Разказът на това е на д-р Йордан Нанчев.

Сред публицистичните материали в сборника е този на Младен Сърбиновски „Македония като утопия“, който звучи особено актуално в момента. В книгата е отбелязана и 160 годишнината на Българската уния. За водачите й пише проф. Елдъров. За Чобанкьой, селото на тракийската амазонка Мара Михайлова, изключително образована за времето си жена, разказва Димитър Шалапатов, който заедно с Недялко Бакалов  са редактори на сборника. 

Томът е издаден с финансовата подкрепа на Община Хасково, а редакторите и авторите в него се надяват пандемията да не попречи  на достойното му представяне. 

И това издание на „Тракия“ има за цел да отстоява историческата истина за правата на насилствено прогонените от родните им места българи от Западна и Източна Тракия и Мала Азия. 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?