25

Ако сте в Димитровград, вижте изложбата, посветена на бургазлийката 

Изложбата „Бургазлийката през 30-те и 40-те години на ХХ век”, разкриваща духа на стария Бургас, може да се види от днес в изложбената зала на Историческия музей на Димитровград. 

Спомени, снимки, картини, автентични документи, тоалети, модни аксесоари ни връщат в 30-те и 40-те на миналия век, когато Бургас е отворен, космополитен, град с европейски дух.

Още тогава бургаските жени са необикновени –различни и свободомислещи. Ще видим от една страна бургазлийка като девойка, булка, съпруга и домакиня, а от друга страна - известната, ярката личност, покорила широкия свят.

Изложбата разказва за две прочути талантливи жени, родени в началото на ХХ век – Дора Попова – актриса и танцьорка, и художничката Александра Мечкуевска, наричана „българската Жорж Санд”.

Бургаските фотографи са запечатали много и различни образи – момичета в ученически униформи, девойки на плажа, на разходка в Морската градина и на Моста, семейства на кея и на улица „Богориди”, прочутата бургаска красавица Ваня Морска, булки в изискани рокли, с огромни букети от пъстри цветя.

Замислена като временна, изложбата остава в експозицията на Бургаския музей четири години и дава повод за множество културни събития, вдъхновяващи дарителството.

В Димитровград изложбата се открива днеси от  17.30 часа с чаша вино и глътка романтика!

________________________________________________________________________

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?