Следвайте ни

Адвокати събират подкрепа за шефката на колегията в Хасково

viber icon

Призив Висшият адвокатски съвет (ВАдС) да оттегли обвинението срещу председателката на колегията в Хасково Меглена Гунчева и към цялата гилдия да изрази отношението си към дисциплинарното производство срещу нея отправиха адвокати от Смолян. Те изпратиха декларация до всички колегии, до самия ВАдС, до Висшия дисциплинарен съд, до Висшия контролен съвет и до други организации на адвокати, съобщи LEX.NEWS.bg.

Адвокатите от Смолян призовават колегите си от цялата страна да я подкрепят.

Дисциплинарката срещу Гунчева буни духовете в адвокатурата от месеци. Тя беше образувана, след като общото събрание на адвокатите в Хасково взе решение да не се плаща на ВАдС пълния месечен членски внос от 20 лв., а по 10 лв. Мотивът за това е, че през февруари Общото събрание на адвокатите от страната (ОСАС) даде срок от един месец на ВАдС да отмени решението си от 2018 г., с което вноските станаха по 20 лв. И самото ОСАС взе решение, което гласи: „В случай, че Висшият адвокатски съвет не отмени в указания срок посоченото решение, адвокатските съвети от страната, да спрат превеждане на 50% от събрания членски внос в полза на Висшия адвокатски съвет”. ВАдС не намали членския внос и адвокатите в Хасково решиха повече да не събират по 20 лв. от адвокат.

Впоследствие ВАдС е взел решения, с които е задължил Гунчева да представи поименна справка за платените от отделните адвокати вноски и да преведе събраните суми. Именно неизпълнението на тези решения е мотивът за образуване на дисциплинарка, тъй като по закон решенията на ВАдС са задължителни за адвокатите и колегиите.

Основният спорен въпрос по казуса е дали ОСАС има право да решава колко да са вноските към ВАдС. Едната теза е, че ОСАС е върховен орган на адвокатурата и може да решава всичко. Другата теза, която се основава на чл. 122, т. 2 от Закона за адвокатурата, обаче е, че правомощие да определя годишните вноски на адвокатите има само ВАдС и всякакви решения по този въпрос на други органи са нищожни.

В отговор на дисциплинарката срещу Гунчева адвокати от Смолян поискаха да бъде образувано дисциплинарно производство срещу председателката на ВАдС Ралица Негенцова, защото не е изпълнила решението на най-висшия орган на адвокатурата – ОСАС, но съветът отказа.

Поводът адвокатите от Смолян да излязат с декларация сега е, че дисциплинарката срещу Гунчева е насрочена за 26 февруари 2021 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

добре е

добре е

12.02.2021 | 10:40

То хубаво ама ка се имапредвид лицемерието на представителите на гилдията....не ми се мисли как ще си защитят колегата...а хасково са бунтари на истина....благоевград също докато в пловдив са ветропоказатели....

Отговори
0 0
ТАКА Е ЗА СЪЖАЛЕНИЕ...

ТАКА Е ЗА СЪЖАЛЕНИЕ...

12.02.2021 | 10:36

изключително жалко поведение от страна на ВАС- там са като на Карибите....Заплатите им са като че ли им ги плаща Божков...да не говорим че дейноста която развиват е изключително семпла . как ви звучи 30лв членски внос от които 20 лв за ВАС..???!!!!и 10 лв за самата колегия по места...... имайки предвид по принцип че има колегии които със събираните с години 10лв от чл.внос имат депозити по банките....т.е. имат средства/свободни / след като са си покрили всички разходи за заплати и подръжка на колегиите....Колко е нагло ти да искаш да получаваш две трети от събраните средства...т.е. суми които представляват два пъти издръжката на отделна колегия... даже да икономисваш....Мисля си че даже тази ВАС има достатъчно добри депозити тук и там....Е какъв е този смешен плач и тези наказания... Но господа адвокати да ви попитам как си защитихте правата да можете да контролирате и вземате различни решения.....от тези на ВАС...къде ви остана контролната функция в тази зорноволна организация/военизирана - политизирана/Как си създадохте чл.1 - т.е. ВАС вся и всьо.... Не е ли нази организация за професионалисти за интелигенти и хора с достойна във вековете професия....та се оставехте на произвола на самозабравили се господа та били те и от ВАС.... ами защо им ходите по събранията хайде накажете ги.....БОЙКОТ!!!! без представители на следващото мартенско събрание.....нека се видят кои са ....и защо са там..... то в тая държава освен борисов май всички са се изпидепцали на тема власт и келепир...не остана не засегната дейност.....

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?