Следвайте ни

Адвокат: Щом са задължителни маските в училище, да ги осигурят 

viber icon

Новата учебна година ще стартира  с големи проблеми, тъй като предпазните средства и мерки стават неизменна част от учебния процес. 15 дни преди първия звънец родители са объркани и притеснени, а в социалната мрежа се вихрят дебати. Преди дни МОН и МЗ публикуваха насоки за работа на училищата  в условията на Covid-19.  Това е комплекс от задължителни и препоръчителни мерки и правила, въз основа на които всяко училище да направи своята комбинация и да осъществи най-адекватния избор от действия за превенция и реакция.

Повечето родители смятат да слагат маски в раниците сред учебниците на децата си, тъй като те са задължителни в общите закрити части на училището, като  фоайета, стълбища, коридори, санитарни възли, медицински кабинет, учителска стая, библиотека. В  класната стая са по желание, според насоките.  Родителите обаче са объркани, тъй като  6 месеца в пандемия така и не се изгради единно мнение относно  ефективността от маските. Столовете в училищата ще работят, в тях се хранят деца от различни класове, разбира се без маски. В занималните децата също са от различни класове, както и в различните извънучилищни форми, като школи, спорт и т.н. 

Много са мненията, че маската е излишна, тъй като и без друго няма как да се контролират и наказват деца, които са изпуснали на земята или са изгубили своята, например. Търсенето на маски ще ги оскъпи, дали всички родителите могат да си позволят този харч, питат се хората в мрежата. 

Щом са задължителни маските за учениците, трябва да се осигурят и то подходящи за целта и възрастта,  според Закона за здравето, твърди хасковският адвокат Ростислава Жекова, която не за пръв път отстоява гражданската си позиция по обществени въпроси. 

Трябва да се осигурят маски с активен въглен и допълнителен пълнеж за смяна или по една медицинска маска на всеки два часа. Ако това не се направи, никой няма право да накара което и да е дете да носи маска, където и да се намира то, твърди адвокатът. „В случай, че училището, социални служби, полицията или каквито и да са контролиращи служби ви направят проблем, напишат акт или друг вариант на репресия, заявете устно и писмено /задължително ако е на акт или социални служби/, че държавният орган не е изпълнил задължението си по чл.63 ал.9 от Закона за здравето да ви осигури защитни средства за спазването на тези мерки“, казва още тя. 

В дебатите се включват и лекарите, според които на първо място е личната хигиена, следват дистанцията и дезинфекцията. Потърсени за мнение джипита коментираха, че е добре децата да имат противогрипни ваксини, които се поставят в следващите 2 месеца, тъй като освен коронавирусът, ще циркулират и грипни щамове. Ваксините дават сигурност и вероятно тази есен все повече ще са тези, които се ваксинират, допълват те.

С маски обаче в часовете ще са учителите, които влизат в повече от един клас. Много от тях вече са се снабдили с шлемове в различни варианти, тъй като с маската трудно се диша, трудно се говори. Освен това училищата в Хасково се готвят и за план Б с дистанционно, хибридно и каквото се наложи обучение, споделиха учители. 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще сложите ли маски в раницата на ученика?