112

Административният съд размести ОбС-Димитровград

Спорна бюлетина бе призната за валидна, така „България на регионите“ получи мандат за сметка на БСП

Административният съд в Хасково уважи оспорването от КП „България на регионите“ на резултата за избор на общински съветници в Димитровград.

Резултатът от изборите за съветници в община Димитровград е недействителен и административните магистрати връщат книжата в ОИК за обявяване на действителните резултати.

В публикуваното решение на сайта на институцията е отбелязано, че Общинската избирателна комисия в Димитровград трябва да заплати на „България на регионите направените по делото разноски от общо 4000 лв.

Вотът за общински съветници в Димитровград бе оспорен пред административните магистрати от КП „България за регионите“, след като не им достигнаха три гласа, за мандат в местния парламент. За съвтническата листа гласували 407 избиратели, а за място в ОбС- Димитровград са нужни 410. Водачът на листата Ангел Ангелов счита, че неправилно бюлетини, подадени за „България на регионите“ са отчетени като недействителни.

Темида разпореди повторно преброяване за 5 секции. Според заключението на експертизата, в тях са подадени още два действителни гласа за „България на регионите“.

Спорна бе една бюлетина от СИК № 54 в кв. „Мариино“, отчетена от вещото лице за недействителна с аргумента, че знакът "Х" излиза извън квадратчето с номера на коалицията и засяга друго. Въпросната бюлетина бе разгледана повторно и снимана от вещото лице в присъствието на представители на страните.

С решението си съдия Павлина Господинова признава тази бюлетина за действителна. Така „България на регионите“ получава съветнически мандат в Димитровград, който ще е за сметка на третата от листата БСП - Виолета Желева. Мандатът трябва заеме водачът на листата Ангел Ангелов, който обаче, след последното съдебно заседание коментира, че не е сигурен дали иска да бъде общински съветник. Ако той се откаже, най-вероятно в димитровградския местен парламент мандатът ще получи вторият - Златко Костов.

Решението на Административен съд – Хасково не е окончателно. То може да бъде обжалвано пред върховните административни магистрати в  7-дневен срок от съобщаването му.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?