112

Административният съд потвърди принудителното спиране на ТЕЦ-а в Димитровград

Административният съд в Хасково отхвърли искането на ТЕЦ „Марица 3“ за отмяна на предварителното изпълнение на принудителната административна мярка, наложена от РИОСВ. Това съобщиха днес от екоинспекцията

С определението си магистратите не са уважили претенцията на топлоцентралата за спиране на предварителното изпълнение на заповедта. „Със своя акт съдът на практика удостоверява правилността на незабавното изпълнение на мярката, издадена от РИОСВ. Причина за налагането й беше поредицата от нарушения на разпоредбите по Закона за опазване на околната среда и на условията на Комплексното разрешително, както и на предписанията, издавани от Регионалната инспекция по околната среда и водите“, пише в официалното съобщение на РИОСВ.

Определението на административните магистрати в Хасково не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Припомняме, че работата на ТЕЦ ,,Марица 3“ АД – Димитровград беше спряна принудително на 21-ви миналия месец. Административната мярка срещу ТЕЦ-а ще остане в действие до привеждане на горивната инсталация в състояние, което не води до опасни замърсявания на околната среда и до рискове за човешкото здраве.

Превишенията на нормите за серен диоксид са предмет на дело на Европейската комисия срещу България, което е в напреднала фаза и се очаква решение на Съда на ЕС и налагане на санкции на страната ни, припомниха от екоинспекцията.

Към настоящия момент ТЕЦ „Марица 3“ не работи. Единствената лицензирана и сертифицирана автоматична измервателна станция в района на Димитровград отчита, че средноденонощните концентрации на серен диоксид вече са в норма, под критичния праг от 125 микрограма на кубичен метър (µg/m3). За 30 април и 1 май те са съответно 13 и 18 µg/m3.

Критичният праг от 350 µg/m3, приложим за средночасовите измервания, също е далеч от стойностите, отчитани в последните дни. За двата дни те попадат в диапазона от 4 µg/m3 до 65 µg/m3.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?