25

Административният съд потвърди отказа за регистрация на „Спаси Хасково”

Хасковският административен съд отхвърли жалбата на местната коалиция „Спаси Хасково” (ПДС, ССД) срещу решението на ОИК, с което й бе отказана регистрация под това име. 

Решението на съда е от днес и не подлежи на обжалване. 

Припомняме, че отказът на ОИК бе потвърден от ЦИК. Това наложи коалицията да се регистрира като „Ние идваме” за участие в изборите за общински съветници на предстоящите на 29 октомври избори. 

След анализ на относимите за случая разпоредби от Изборния кодекс и след като е установил, че в ЦИК няма регистрирана партия или коалиция с наименование „Спаси Хасково“, съдебният състав е извел извода, че в наименованието на местната коалиция – жалбоподател, не могат да се съдържат думите „Спаси Хасково“. 

Във връзка с възраженията на жалбоподателя за неравнопоставеност, дискриминация и противоречия на норми от Изборния кодекс, магистратите посочват, че съдът няма правомощия да упражнява контрол върху актовете на Народното събрание. Контролът за конституционност на тези актове се осъществява единствено от Конституционния съд, се казва в мотивите на съдебния акт. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?