Следвайте ни

Административният съд отмени такса смет за 2020 г. в Хасково

viber icon

Незаконосъобразно е решението на общинския съвет за такса битови отпадъци в Хасково за 2020 г. Това реши Административният съд и отмени гласувани от местния парламент текстове.  Те бяха приети от ОбС на 29 декември по-миналата година.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред върховните административни магистрати. "Ако то бъде потвърдено евентуално ощетените граждани ще могат да си търсят по съдебен ред внесените суми по сметка на общината", обясниха юристи.

Припомняме, че Граждани и юридически лица оспориха решението на местните парламентаристи. Според жалбоподателите в него липса мотивационна част и ясни критерии за определяне на таксата за битови отпадъци.

Жалбите бяха срещу по-високата такса смет за население и за жилищата на предприятията в размер на 3.50 промила върху данъчната оценка на недвижимите имоти. По видовете услуги таксата е за събиране и транспониране на битови отпадъци – 1.3 промила, за третиране на битови отпадъци, поддържане и експлоатация на депа за битови отпадъци, както и за отчисления – 1.2 промила, за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване – 1 промил.

В съда се обжалва и таксата за всички нежилищни имоти на предприятия. Става въпрос за хипотезата, при която не е подадена декларация в установения срок, деклариран е по-малко от необходимия брой от съответния вид съдове за битови отпадъци или когато не може да се установи броят на излишните съдове, се заплаща годишна такса в размер на 13 промила върху по-високата стойност от данъчната оценка и отчетната стойност на недвижимите имоти. Обжалват се и следните такси: за кофа 110 л – 550 лв., за контейнер тип "бобър" – 1560 лв., за контейнер с обем 4 куб. м. – 1560 лв.

Обект на жалбата са и текстовете за третиране на битови отпадъци, поддържане и експлоатация на депа за битови отпадъци, както и за отчисления – в размер на 0.5 промила върху по-високата стойност на данъчната оценка и отчетната стойност на недвижимите имоти. За поддържане чистотата на териториите за обществено ползване – в размер на 3 промила върху по-високата стойност от данъчната оценка и отчетната стойност на недвижимите имоти.

В Хасковския административен съд се атакува такса смет и за 2021 г., ​заседанието на Темида е насрочено за септември.

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?