112
Следвайте ни

Административният съд отмени частично такса смет за 2021 г. в Хасково

viber icon

Административният съд отмени частично решението на общинския съвет в Хасково, с което е определен размерът на такса битови отпадъци в общината за 2021 г.

Приетото от местния парламент бе оспорено пред Темида от физически лица и фирма., „Решението в допустимата му за обжалване част е било прието при съществени нарушения на административнопроизводствените правила, неспазване на изискването за мотивиране и в противоречие с материалноправни разпоредби“, постановява сега  тричленният състав  на хасковските административни магистрати. Те  приемат, че е било нарушено правото на участие на заинтересованите лица в производството по издаване на общия административен акт, като формите на участие и възможността за осъществяването им в определен срок, не са били публично оповестени.

„В отменената му част актът не е мотивиран в достатъчна степен и не е ясно как са формирани посочените в него крайни суми, тъй като липсват приложени подробни анализи и разчети на предвижданите прогнозни разходи за дейностите по чл. 62 от Закона за местните данъци и такси“, считат съдиите.

Размерът на таксата за населението на Хасково, за населението в селата на общината и за всички нежилищни имоти на предприятия се отменя. Без разглеждане остава жалбата в недопустимата й част и е  прекратено производството по нея.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС)

Както вече сме писали административните магистрати  в Хасково отмениха и такса смет за 2020 г. Това решение се се обжалва от местната администрация  пред ВАС. Делото по този казус е насрочено за догодина.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?