Следвайте ни

А "Марса" можеше да е музей

viber icon

Красивата някога сграда на бившия магазин „Марса“ наистина има злополучна съдба, каквато сполетя много от тютюневите складове в региона. След няколко препродажби, тя едва ли има друго бъдеще освен да се разруши. А можеше да е музей. Имаше идея да се откупи от собствениците, която за жалост не се реализира.

Преди да стигне цената от 2 млн. лв., колкото се искат сега за нея, тя е купена за далеч по- малко. В определен период дори имаше няколко собственици, преди последният да я придобие цялата.

„Марса” е един от 25-те големите тютюневи складове в Хасково, в които са се помещавали над 40 манипулационни. През 40-е години на м.в. в града е имало над 40 фирми в тази сфера, както български така и чуждестранни. От 19 000 души официално население на Хасково по това време, 7 000 са били тютюноработници, става ясно от албума. “Тютюневите складове на Хасково /1884-1944/, създаден от РИМ.

От красивите складове, които дават нов облик на Хасково преди век, днес са останали единици. Освен „Марса”, това са хотел “Тракия”(който е пример, че сградите могат да се запазят и използват за бизнес), ресторант “Орфей”, сградата в която се помещаваше “Егоист”, тази до пазар “Лачев”, на улица “Георги Кирков”, на бул. “България” срещу промишления пазар над реката. За последната сграда предишното управление също имаше идея да я преустрои в музей. Дано се намери начин да бъда съхранени, а не разрушени.  

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Доволни ли сте от чистотата в Хасково?