Следвайте ни

116 блока чакат саниране в Хасково 

viber icon

Обитателите на около 116 жилищни сгради се надяват програмата за саниране да продължи, тъй като документите им са напълно готови.  Ако това стане, обновените  блокове в Хасково ще станат  близо 200, а това ще подобри качеството на атмосферния въздух. Наблюденията показват, че в санираните сгради пушещите комини са по- малко. Това съобщи кметът Станислав Дечев, който представи програма за по- чист  въздух за следващите 5 г. 

Тъй като много са питанията от граждани за санирането и много са чакащите, изпратихме запитване до МРРБ, каза още той. 

Именно на намаляването на дела на битовото отопление се залага в програмата за въздуха. Тя струва 197 101 лв., като за пръв път се финансира от ЕС и националния бюджет. 

Отоплението на твърдо гориво е най- големият замърсител. Следва транспортът. Хасково ще реализира проект, с който в града ще се движат 5 електрически автобуса. Водят се преговори за обновяване на тролеите, за да се премине към екологичен транспорт. С промени бяха облекчени процедурите, така че фирмата, която газифицира града “Ситигаз“,  да може да работи по-бързо и на алтернативна енергия да са повече сгради.

Целта на програмата е да се намалят фините прахови частици във въздуха,  а замърсяванията да бъдат в допустимите 35 дни в годината. 

Утре на сайта на общината ще се проведе уебинар за обществено обсъждане на програмата. Всеки, който си направи регистрация, може да даде мнение и предложение. 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?