Следвайте ни

9 пъти над нормата алфа активност във водата на Хасково 

viber icon

Алфа активността във водата  в Хасково е била до 9 пъти над нормата през м.г. Това показват данни на ВиК, предоставени на общинския съветник Георги Пеев, поискани по Закона за достъп до информация. При норма от 0.1 BqI  тя е достигала до  0.962  BqI на 29 март във вода, взета от ПС Узунджово, кл. 6 тръбен.(виж данните)

През цялата м.г. изследване на водата е правено на 18 февруари, 29 март, 1 април и на 12 декември.  От март с едно изключение пробите  са с много висока алфа активност. Те са вземани от кладенци в Източната зона, помпените станции в Ябълково и Узунджово, кафене в „Република и магазин в „Болярово“ и др. От предоставените  данни не е ясно изследвана ли е вода от нови кладенци, за които бяха похарчени близо 2 млн. лв. 

На 10 т.м. съветникът е поискал информация и от РЗИ, но на инспекцията й било необходимо време да я обработи и той все още чака. 

Между другото данните не са качени на сайта на водното дружество, за да могат гражданите да ги виждат. Все още действа забраната на РЗИ водата от мрежата да не се ползва за готвене и пиене заради открития уран, но много хасковлии я пренебрегват по финансови причини. Да плащаш 3 лв. за кубик и отделно да купуваш минерална и за готвене им идва твърде много. 

Ето и какво е Алфа (α) излъчването. То  възниква при разпадане на нестабилните изотопи (радиоизотопи) на химическите елементи - в конкретния  уран. В клетките на живите организми, наред с йонизацията, алфа-излъчването разрушава тъканта, довеждайки до различни повреди на живите клетки. От всички видове радиационно излъчване, α-излъчването има най-малка проникваща способност, но последствията от облъчването на живите тъкани с този вид радиация са най-тежки и значителни в сравнение с другите видове излъчване. Облъчването с радиация във вид на α-излъчване може да стане при попадане на радиоактивни елементи вътре в организма. Например, чрез въздуха, водата или храната, а също и през даже и малки рани. Попадайки в организма, тези радиоактивни елементи (изотопи) се разнасят чрез кръвния поток из целия организъм, натрупват се в тъканите и органите, оказвайки им мощно енергийно въздействие. Доколкото някой от радиоактивните изотопи, излъчващи α-лъчи, имат продължителен живот (период на полуразпадане) – те попадайки вътре в организма, са способни да предизвикат сериозни изменения и доведат до прераждане на тъканите и мутации.

Междувременно всички чакат водата от новите кладенци да бъде пусната и тя да е чиста, в нея да няма уран и алфа излъчване. 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Как ви се отразява извънредното положение?