112

740 вече подадоха годишни данъчни деклерации в НАП-Хасково

Още по-голям интерес проявяват сега гражданите в сравнение с миналата година  към декларирането на доходи в НАП, съобщиха от офиса на Агенцията в Хасково. 

740 са  подадените годишни данъчни декларации за доходи до днес, докато към същата дата на 2022 г. те са били близо 500. Увеличените за втори път като размер облекчения за деца са водещи в приетите декларации. 80 на сто от общия брой обработени формуляри са именно за възстановяване на суми заради едно или повече непълнолетни деца. От приходната Агенция в Хасково и обясниха, че документите за прилагане на данъчни облекчения за деца се разглеждат приоритетно. НАП обръща внимание на родителите да проверяват дали имат неплатени задължения към държавата и при наличие на такива първо да ги платят, след което да подават документи.

Над 390 души са побързали да подадат формулярите си лично в офиса на приходната администрация в Хасково. 25-ма са ги изпратили по пощата с обратна разписка, а 320 са го направили чрез Портала за електронни услуги с персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис (КЕП). Най-бързо и лесно подаването на данъчни декларации става онлайн с ПИК или КЕП, без да е необходимо посещение на място. През март лицата, притежаващи персонален идентификационен код, ще могат да подават и предварително попълнена данъчна декларация за доходите си, която ще бъде достъпна чрез електронните услуги на НАП. 

От офиса в Хасково напомнят още, че клиентите, които декларират онлайн доходите си до 31 март и платят в същия срок дължимия данък по годишна данъчна декларация, могат да ползват 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане. 

Допълнителна информация за подаването на декларации, плащането на дължими суми и ползването на различни данъчни облекчения може да се получи в сайта на приходната агенция и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цена, съгласно тарифите на съответния оператор.   

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?