112

72 жертви на домашно насилие от Хасковска област потърсили помощ за 6 месеца

72 жертви на домашно насилие в региона са потърсили помощ от началото на годината в приемните на фондация „Х&Д Джендър перспективи“ в Хасково, Димитровград и Свиленград. Това съобщиха от областната администрация.

Данните бяха изнесени днес на Областния съвет по превенция на домашното насилие. С пострадалите са проведени 167 социално-психологически и юридически консултации. Подготвени са 35 молби за защита към съответните съдилища. От началото на април до момент се наблюдава ръст на търсещите помощ в консултативните центрове. Освен от областта, помощ при търсят и пострадали от домашно насилие и от други части на страната, тъй като повече от 10 години организацията е член на Алианс за защита от насилие, основано на пола. През миналата година в пандемията хората, търсещи помощ от домашно насилие са се увеличи три пъти в сравнение с предходната година.

В Областния съвет участват  различни неправителствени организации, адвокати, социални центрове, представители на ОД МВР – Хасково, Районен съд – Хасково, Районна прокуратура – Хасково, Регионалното управление на образованието, Община Хасково и други.

На срещата бе подчертано, че от много години целта е всички услуги да се ръководят от един център. Амбицията е хората, които търсят помощ, да не се налага да ходят от институция на институция и да се почувстват защитени, за да продължат да го правят.

Председател на създадения Областен съвет по превенция на домашното насилие е областният управител. Заместник-председатели са директорът на дирекция Административно-правно обслужване, финанси и управление на собствеността към областната администрация, както и представител от фондация „Х&Д Джендър перспективи“. Форматът е отворен и ще бъде допълнен с представители на различни държавни и общински институции, пряко свързани с темата.

На днешното заседание са обсъдени конкретни случаи на домашно насилие от последните 6 месеца, като са коментирани действия за подобряване на взаимодействието между партньорите за положително приключване на казусите, допълват от областната администрация.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?