Следвайте ни

72 г. от трагичната смърт на Никола Петков

Общинското ръководство на БЗНС – Димитровград се прекланя пред паметта на Никола Петков, загинал трагично на 23 септември 1947 г. В наши дни неговото име олицетворява трагедията на България от онова време, но и жертвоготовността на един истински демократ, готов да се бори за интересите на българския народ, съобщиха от организацията.

През 1945 г. Георги Димитров е принуден от Сталин да приеме в правителството двама представители на опозицията, за да не изглеждат изборите твърде манипулирани. За изненада на всички, българските политици Никола Петков и Коста Лулчев не се съгласяват, а поставят условия за свободно функциониране на многопартийната система.

Тази непокорност е неприемлива за Сталин, затова изпраща в България помощник-комисаря по външните работи Вишински, за да ги принуди да отстъпят.

Още с пристигането си в София в малките часове на нощта Вишински изпраща хора до домовете на Петков и Лулчев, но първият отказва срещата с репликата „Никола Петков нощно време с политика не се занимава! Денят е достатъчно дълъг за тази цел.”

Днес ние от БЗНС, като представители на демократичната общност в България, си спомняме с гордост, че сме имали демократи и родолюбци като Никола Петков, но и с прискърбие, че тези силни и пламенни личности загиват твърде рано и твърде трагично.

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори?