Следвайте ни

7000 подадоха годишните си данъчни декларации в Хасково

viber icon

7000 физически лица от областта подадоха годишните си данъчни декларации за облагане на доходите, съобщиха от офиса на Националната агенция за приходите в Хасково.

Крайният срок за представянето на декларации за доходите на физически лица е 30 април, а срокът на деклариране за юридическите лица и едноличните търговци беше удължен до края на юни 2020 г, напомнят от приходната агенция.

Близо 84% са подадени по електронен път – 3700 с персонален идентификационен код (ПИК) и 2155 с електронен подпис, сочат обобщени данни към днешна дата.

2104 нови персонални идентификационни кода е издал офис Хасково през първите три месеца на годината. От НАП напомнят, че лицата, които имат ПИК могат да го използват за 35 електронни услуги, предоставяни от приходната администрация.

Издаването на нов ПИК се извършва само в офис на НАП в рамките на няколко минути. От съображения за сигурност, той се дава лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия, извършени с този код, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.

Вече издаден, но забравен или изгубен персонален код може да бъде сменен само с обаждане на информационния телефон на НАП 0700 18 700. 

Националната агенция за приходите призовава своите клиентите при възможност да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на https://inetdec.nra.bg/  с персонален идентификационен код или електронен подпис. Структурите на НАП работят и обслужват клиенти при допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията.

Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП https://nap.bg/page?id=762. Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон: 0700 18 700 от 8.30 часа до 18 часа в делнични дни, на цена според тарифите на съответния оператор.

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде бихте почивали това лято?