Следвайте ни

6500 от 8000 декларирали онлайн доходите си в НАП-Хасково

viber icon

Ръст в декларираните по интернет доходи, придобити през миналата година, отчита офисът на НАП в Хасково след старта на услугата "предварително попълнена данъчна декларация​". За по-малко от месец, след като тя стана достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) в сайта на Агенцията, подадените онлайн годишни декларации за доходи се увеличиха до 87% от общия брой.  От приетите до тази сутрин 8000 формуляра 6500 са онлайн. 4800 от тях са изпратени по интернет с ПИК, а 2150 с електронен подпис. Предварително попълнените данни улесняват значително хората със задължение да подават годишна данъчна декларация, но са в помощ и на приходната администрация в обработването на данните, защото  рисковете от грешки в тези формуляри са минимизирани.

За пръв път от тази година в предварително попълнените декларации влизат доходите от продажби в интернет и доходите от сделки с автомобили, които са били употребявани по-малко от 12 месеца от собственика.

От офиса на НАП в Хасково обръщат внимание, че всеки деклариращ онлайн трябва да провери и при необходимост да редактира или допълни данните в предварително попълнената декларация и едва тогава да я изпрати с ПИК към приходната администрация. Например, ако сте продали в интернет употребявани лични вещи, то трябва да изтрие доходите, придобити от такива продажби, тъй като те не са облагаеми. Ако обаче става дума за електронни търговци, техните доходи от онлайн търговия се облагат с 15% данък.

Подробности за декларирането на доходите може да бъдат получени на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цена според тарифите на съответния оператор.

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?