Следвайте ни

606 полицаи, граничари и пожарникари в Хасковско съдят МВР за милион заради нощните смени

viber icon

Общо 606 полицаи, граничари и пожарникари от региона са завели искове срещу МВР за неизплатен извънреден труд, сочи справка от Хасковския окръжен съд. Периодът е от 1 януари м.г. до първата половина на януари 2020 г. 

Най-много дела от този вид са разгледали районните магистрати в Свиленград. Там исковете са 438 и са главно от гранични полицаи. В Хасковския районен съд са 100. В Димитровград и Харманли са съответно 36 и 32.

Обжалваните пред Хасковския окръжен съд първоинстанционни решения са 224.

Причина за недоволството на униформените е, че години наред не им е бил приравняван нощния труд, откъдето им се губят часове. Те твърдят, че нощните наряди трябва да се преизчислят към дневни по коефициент 1,143. Жалбите им са за дължимо допълнително възнаграждение за положен нощен труд, който не е бил адекватно заплатен поради това, че не е преобразуван в дневен с прилагане на коефициента.

Всъщност това е ставало допреди няколко години и е било регламентирано в специална наредба, действала до 2015 година. Тя е била отменена от други две наредби от 2015 и 2016 година за организацията и разпределянето на работното време.

Загубата на всеки един служител е повече от 220 часа. Сумите, за които претендират ощетените, са средно 1 500 и 1 700 лева, но без лихвите. Периодът, за който имат право да търсят възнагражденията си по съдебен път е три години назад.

Освен сумите и лихвите към тях, които трябва да бъдат изплатени на ищците, от МВР следва да покрият и разходите по съдебните разноски, ако Темида присъди в тяхна вреда.

Такива дела се водят и в съдилищата в Елхово, Бургас, Средец, Тополовград и други. Ако всички молби бъдат удовлетворени, държавата ще трябва да отдели от бюджета си близо един милион лева само за тези от Хасковска област.

В същото време в различните райони съдът тълкува по различен начин казуса с жалбите на бившите служители на МВР.

В повечето случаи магистратите приемат, че липсата на специална норма не следва да се тълкува като забрана за преизчисляване на положените часове нощен труд в дневен, а представлява празнота в уредбата. Така съдиите приемат, че следва да се приложи общото гражданско законодателство - Кодексът на труда и Наредбата за структурата и организацията на работната заплата (НСОРЗ), където нощният труд е определен 7 часа.

При сумирано изчисляване на работното време нощните часове се превръщат в дневни с коефициент, равен на отношението между нормалната продължителност на дневното (8 часа) и нощното (7 часа) работно време, или 8:7, което е коефициент 1,143. Ако това не се направи, то служителят в МВР е в неравностойно положение спрямо работниците и служителите, чиито правоотношения се регламентират от Кодекса на труда, категоричен е съдът.

Според юристите на МВР обаче нормалната продължителност на работното време за служители в МВР е 8 часа на всеки 24-часов период. Те не считат, че нощният труд е извънреден. Следователно нормалната продължителност на работното време към нормалната продължителност на нощния труд по Закона за МВР е 8:8 или коефициент 1.

 


 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде бихте почивали това лято?