112
Следвайте ни

6.1 млн. лв. дивидент декларирали фирмите в Хасковска област

viber icon

Почти два пъти е нараснал декларираният дивидент от дружествата в областта през 2021 година в сравнение с 2020-та, съобщиха от офиса на НАП в Хасково. Според данъчните има връзка между стартиралата кампания по осветляване на касови  наличности и интензивното изплащане на дивиденти.  След нея само в област Хасково местните дружества са декларирали и разпределили 6,1 млн. лв. дивидент за м.г., докато през предходната 2020 г. той беше 3,3 млн. лв. 

От НАП припомнят, че още през юли започнаха кампания за проверка на касова наличност – сумите, отчитани счетоводно като налични в касите на фирмите. В рамките на първите 1800 проверки бе установена липса на 215 млн. лв. в касите на 271 фирми в страната, а други 182 дружества декларираха, че ще разпределят дивидент и ще внесат дължимия данък в срока за това. 

От НАП обясняват, че фиктивната касова наличност най-често се получава, когато собствениците на юридически лица извършват за сметка на компаниите разходи за лични цели. Става въпрос за  скъпи покупки, луксозни почивки и други подобни, за които обаче липсват счетоводни документи или системно теглят от банковите сметки суми, които не се изразходват за дейността на дружеството. Счетоводителите отчитат тези пари като фиктивна касова наличност, но при проверка от страна на НАП парите не могат да бъдат представени. Законът дава възможност на юридическите лица да разпределят дивидент към физическите лица, които са собственици, като заплатят дължимия за това 5% данък, припомнят от приходната агенция.  

Друг видим ефект от контролната кампания на НАП е, че все повече счетоводни кантори отказват да правят неправилни счетоводни операции, свързани с касова наличност. 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?