Следвайте ни

568 домакинства в Димитровград ще получат 16 кг храни

Пекарна раздава на ден по 30 хляба без пари на хора в нужда

viber icon

Пакети с по 16 кг храни ще получат 568 домакинства в община Димитровград. Продуктите са брашно, ориз, консерви и други. Ще бъдат доставени в дома на хората от нашите екипи, съобщиха от кметството и допълниха, че помощта е осигурена от БЧК. 

264 човека в в общината са под грижите на Домашен социален патронаж и получават храна у дома. 

Местната администрация внася днес в Министерството на труда и социалната политика  проекта за удължаване на услугата "Топъл обяд" . В него ще бъдат включени 200 човека . Това са възрастни над 65 години и самотно живеещи хора с ниски доходи или без такива,  жители с трайно увреждане в резултат от заболяване, които не могат да се самообслужват и  да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна. 

"Разширяваме дейността на Звеното за патронажна грижа, което към момента обслужва 118 човека. Към него допълнително ще бъдат включени още 196 ​души. Става въпрос за хора над 65 г. с ограничения или невъзможност за самообслужване. ​Хора с увреждания и техните семейства, поставени под карантина от здравните власти и за които има социална необходимост от почасови услуги, като по този начин се защитава обществения интерес и се отговаря на нуждите на населението от превенция разпространението на COVID-19." Това обясни кметът Иво Димов. 
 
Основната дейност ще включва доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, включително лекарства, закупени със средства на потребителите, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги. 

240 човека са ни потърсили на горещия телефон от началото на неговото функциониране. 110 от тях са изявили желание за доставка на храни и лекарства до дома. 
 
Местната управа е е организирала при получаването на пенсиите, освен маски за възрастните хора, които нямат такива. Прави се и измерване на температурата им. Това се извършва от медицинско лице.

"Благодарим на Димитър Караиванов и Ники Христов от "Хлебари Христови " - Димитровград, за инициативата да помагат на хора в нужда. Всеки ден 30 души могат да си вземат по един безплатен хляб от фирмата. Инициативата е за хора изпаднали в крайна нужда покрай извънредното положение", казаха от кметството. 

5 акта за нарушаване на заповедта на министъра на здравеопазването са съставени от полицията за последните два дни, допълниха от местната администрация. 

2 са досъдебните производства за нарушаване на карантината. 

212 са хората под карантина, които се наблюдават за симптоми. Това не са болни.

Със заповед на директора на РЗИ - Хасково се разрешава ползването на кафе машини и вендинг автомати. 

Дейностите по дезинфекция  на публичните пространства са постоянни. Те продължават и днес.  

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде бихте почивали това лято?