25

559 нарушения откриха инспектори по труда при 110 проверки на фирми

559 различни нарушения  са констатирали инспекторите по труда  при извършени 110 проверки на предприятия в хасковска област през април. 263 от нарушенията са свързани  осигуряване на безопасни условия на труд, а 292  с трудови правоотношения, 4 нередностите при наети чужденци. 

През април са приложени 479 принудителни административни мерки. Съставени са 32 акта за  административни нарушения. Влезлите в сила наказателни постановления са 25. . 

Във връзка с наближаващата ваканция на учениците от Инспекцията по труда напомнят, че непълнолетните работят при облекчени условия на труд. Те имат право на удължен отпуск от поне 26 дни. Работното време за тях е 35 часа седмично при петдневна работна седмица, за което следва да получават минимум минималната работна заплата. За тях е забранено полагането на извънреден и нощен труд. За лицата, ненавършили 16 г., нощен е трудът, положен от 20  до 6 ч.  

Наемането на непълнолетни лица без разрешение от Инспекцията по труда се счита за престъпление. При установяване на такова нарушение контролните органи уведомяват Прокуратурата за стартиране на наказателно производство. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?